Екстремистите от "ИД" си секат златни монети

Региони

24-06-2015, 13:59

Снимка:

© Twitter

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Новата валута се нарича ислямски динар по примера на халиф Осман от VII век

Екстремистите от терористичната групировка "Ислямска държава" са започнали да секат собствени златни монети.

Британският в. "Дейли телеграф" информира, че новата валута, която ще бъде пусната в обращение от "Ислямска държава", поела контрол върху голяма част от Ирак и Сирия, се нарича ислямски динар. Това е и името на златните монети, използвани през 630-те години по време на халиф Осман, които ислямистите са взели за образец.

Изданието цитира съобщения в социалните мрежи, разпространени и от противниците на терористичната организация, поставила си за цел да създаде халифат в Близкия изток, и от нейни привърженици, уточнява ТАСС.

"Дейли телеграф" публикува на сайта си снимки на новите златни монети от социалните мрежи. На тях могат да се видят надписи с лозунги на "Ислямска държава", а също и карта на света.

Стойността на един ислямски динар, който се очаква скоро да бъде пуснат в обращение, е 139 щатски долара.

"Ислямска държава", според данни на ООН, участва в извършването на престъпления против човечеството и прави чистки по религиозни и етнически признаци. За плановете на екстремистите да въведат собствена валута бе съобщено за първи път още през ноември миналата година. Според медии тези намерения се основават да доходите на "Ислямска държава" от продажбата на петрол от окупираните находища, а също от приходите от рекет, банкови обири и отвличания на хора.