Натовските войски са наши войски, според Митов

Кабинетът „Станишев“ е разрешил на територията ни да има до 2600 войници и бойна техника

Натовските войски са наши войски, с тях имаме договор да се пазим взаимно, те са тук заради нас. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на МС. Първият ни дипломат заяви, че не е възможно САЩ да разположат военна техника у нас без да ни питат.

Според него обявените намерения от шефа на Пентагона са в контекста на решенията на срещата на върха в Уелс на НАТО от септември миналата година. Всичко това се съдържа в плана за готовност за действия за засилване на изтгочния фланг на НАТО, каза Митов. Това са част от мерките за гарантиране сигурността на източния фланг чрез серия от учения и тренировки, уточни „24 часа“.

Митов припомни, че американски войски и техника може да присъстват у нас по силата на споразумение, подписано през 2006 г. от кабинета "Станишев". Той позволява на наша територия да има до 2600 войници и бойна техника. Външният министър отрече техниката, която евентуално ще бъде разположена да е настъпателна, тя имала отбранителен характер.

Въпроса с присъствието на натовски войски бил решен и от Конституционния съд - затова не се изисквало разрешение на НС. Двата американски танка, които пристигнаха за учение край Сливен след като си свършат работата ще бъдат изтеглени, няма да останат в България, съобщи зам.-военният министър Димитър Кюмюрджиев.

Утре на учението на полигона Ново село ще присъства и президента Росен Плевнелиев.