Политически сили се мъчат да окажат натиск върху КЕВР

Събираме 12 милиона лева от такси, а ни отпускат само 4 милиона, оплака се председателят на Комисията

Върху мен не може да се окаже натиск, защото хората, които биха искали да го направят, ме познават и знаят, че няма да се подам. Това каза от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Забелязвам, че някои политически сили се мъчат да окажат натиск и да го пренесат в политически боричкания по повод предстоящите местни избори. КЕВР няма да допусне това", подчерта Иванов. 

По думите му, това, което КЕВР трябва да следва, изисква да се види какви резерви допълнително могат да бъдат намерени. "Експертите на комисията непрекъснато работят с нови постъпващи резерви", добави той. 

Евгения Харитонова посочи, че залагайки на удължаването на ценовия период, се залага едно сериозно затруднение към енергийния сектор. "Съгласно закона, НЕК изкупува енергията до количествата, определени от предишното решение на регулатора. Ако не приемем решение за топлоенергетиката до 30 юни, което да влезе от 1 юли, в масово големите градове топлофикациите ще спрат, но според нея електроенергетиката вече е нещо различно от това.

„В България КЕВР събира 12 милиона лева от такси, а и се отпускат само 4 милиона лева от тях. Имаме 34 незаети позиции в регулатора. Ако тези позиции бъдат заети, ние ще бъдем в състояние да извършваме инспекции на място. Иначе потенциалът на комисията е зает с административна дейност“, каза той. 

Председателят на комисията поясни, че КЕВР осъществява контрол върху ЕРП-та при подаваните от тях заявления за следващия регулаторен период. „Ще използвам само един пример и трите ЕРП-та поискаха повишаване на така наречените технологични разходи. Ние стъпихме върху една научно обоснована стойност на разходите, когато определяхме повишаването на процента на цената“, обясни той. 

По думите му относно контролирането на количеството на енергия която се изкупува от ВЕИ-та в самите договори за това е фиксирана реално максималната стойност на енергия, която трябва да бъде изкупувана по преференциални цени. „Те зависят от много ценообразуващи елементи. КЕВР разполага със силно ограничен състав, тези комисии функционират като финансово независими“, коментира Иван Иванов.