Елица Василева подобри световен рекорд

Победи постижение на американката Никол Фаусет

Националният ни женски отбор по волейбол напусна игрите в Баку, но неговата капитанка Елица Василева продължава да вълнува феновете не само със своя чар, но и с качествата си. Сайтът на европейската конфедерация й посвети специален материал заради световния рекорд за най-много точки в един мач който българката притежава.

„Елица Василева и историята на световния рекорд” е озаглавена статията, в която специалистите връщат националката ни към знаменития й мач от първенството на Република Корея през декември 2013 г. Тогава 194-сантиметровата нападателка реализира 57 т. за победата на своя „Хунгкук Пинк Спайдърс” като гост на „Експресуей” с 3:2 (-22, 19, 23, -20, 13), докато всички останали нейни съотборнички отбелязват общо 50 т. С постижението си Елица подобрява световния рекорд на американката Никол Фаусет, която имаше 55 т. в мач отново от корейската лига същия сезон.

„Не е нещо специално – скромничи Василева в материала. - Спомням си, че преди мача отидох концентрирана и релаксирана в залата. Не съм мислила, че може да направя нещо специално или различно от предишни дни. Просто когато играех в Корея, получавах много топки”, разказва българката и допълва, че й е харесвало в азиатската страна. „Може да се върна някой ден, ако те все още ме искат”, откровена е състезателката, играла още в Италия, Бразилия и Турция.

Ден по-рано в сайта на CEV се появи и друг очерк за български играчи. Този път в полезрението на европейския волейбол бяха братята близнаци Георги и Валентин Братоеви. „Когато Георги подаде топката към Валентин на полето се усеща специална връзка. Въпреки това Георги твърдо заявява, че не фаворизира своя брат”, се казва в материала, който започва с факта, че двамата трудно се различават когато не носят номера на фланелките си. „Като деца дори родителите ни трудно разбираха кой кой е”, но сега съотборниците им нямат проблеми с това. „Просто защото той е малко по-дебел“, казва с голяма усмивка Валентин”, завършва материалът за близнаците.