Изборът на нов гуверньор на БНБ не е предрешен

Скоро ще станат ясни фирмите, чрез които е източвана КТБ, категорична е Менда Стоянова

Изборът на нов гуверньорът на БНБ не може да бъде предрешен при наличие на четири номинации. Това показва че няма задкулисие. В това увери шефът на бюджетната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в студиото на bTV.

След като вчера гуверньорът на БНБ Иван Искров подаде оставка, съвсем актуален става въпросът за избора кой ще заеме поста му. 

Припомняме, кандидатите за поста са четирима - номинираният от ГЕРБ Димитър Радев, кандидатът на реформаторите - Бисер Манолов, на АБВ - Виктор Йоцов и на патриотите - Григорий Вазов.

Менда Стоянова увери, че номинацията на ГЕРБ и аргуменитте за нея са чисто професионални и няма никаква политическа нагласа в нея. "Зависимости в БНБ могат да струват прекалено скъпо", предупреди Стоянова.

Стоянова беше категорична, че е против за заместници в БНБ да се назначават отпадналите номинирани, както това се случи при избора на ръководство на Сметната палата.

„Аз бях против това, което се случи в Сметната палата - автоматично номинирания да стане заместник. Това не трябва да се случва в БНБ категорично", заяви депутатът.

Тя коментира отново казуса с КТБ и допълнителния насложилия се казус "Искров". С писмото си от вчера вече бившият управител на БНБ Иван Искров показва, че дори не поема и морална отговорност за случилото се безобразие с КТБ, заяви Менда Стоянова.

"Лично аз смятам, че Искров се измъква... с писмото си се опитва да запази реномето си и хубаво CV", заяви депутатът и отговори, че не смята, че за фалита на КТБ конкретно може да се търси фактическа отговорност от гуверньора, тъй като едва ли неговият подпис може да бъде видян някъде.

Според Менда Стоянова един гуверньор не може да не поеме отговорност за случилото се, което по определението й е „безобразно", тъй като фалитът няма нищо общо с фалитите на банки по време на финансовата криза - „Фалитът на КТБ е безобразен - следствие на безобразно управление и липсата на всякакъв контрол. Той /бел.ред. И. Искров/ е гуверньор на БНБ, при който фалира четвъртата по големина банка след 16 години банкова стабилност". Стоянова обясни обаче, че управителят на БНБ все пак разполага с лостове, с които може да осъществява контрол върху своите подуправители, които носят фактическата отговорност. По отношение на избирането на Искров за втори мандат, който беше подкрепен именно от ГЕРБ, депутатът обясни, че тогава стремежът е бил да се запази стабилността на системата и е натежало и мнението на ЕЦБ, които са застанали зад номинацията на Искров.

Менда Стоянова каза още, че в близките дни може да се очаква да излезе доклада на комисията по КТБ - това ще стане възможно след като се гласува окончателно отпадането на банковата тайна. Тогава ще станат ясни и много неща около КТБ, включително и фирмите, чрез които тя е източвана. „Това не е било банка, а пирамида", каза отново Стоянова и отхвърли обвиненията, че няколко правителства и различни политически партии са виновни за дейността на КТБ, тъй като, по думите й, отговорността за контрола е на БНБ.