Все по-често се отнема правото ни да живеем здравословно

Броят на тези нарушения нараства не само в България, но и в международен план, алармира екоминистърът

Броят на нарушенията на правото на всеки да живее здравословно нараства не само в България, но и в международен план. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Заключителната конференция на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) по повод финализирането на проекта „Повишаване на контрола и спазване на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете”, предаде „Фокус”. 

„За мен е чест и удоволствие да присъствам на заключителната конференция по проекта. Безкрайно съм благодарна, че този проект се реализира. Благодарна съм на Швейцарското посолство, на правителството на Швейцария и на доброто ни сътрудничество. Голяма част от акцента и фокуса на тази програма е насочен към опазването на околната среда”, обърна се министър Василева към присъстващите в зала 15 на Съдебната палата. 

„Министерството на околната среда и водите е програмен оператор по две от програмите. Те касаят опазването на биоразнообразието и спазването на съществената задача да решим проблема с вредните отпадъци. Когато говорим за престъпленията срещу околната среда всички ние осъзнаваме, че те са реална заплаха за човешкия живот. Те засягат цялото ни общество и изискват да бъдат преследвани с цялата тежест на закона, както всички останали престъпления. Съгласно член 55 от Конституцията право на нейните граждани е да живеят здравословно. Това тяхно право понякога се нарушава. Броят на нарушенията нараства не само в България, но и в международен план. Техните последици се разпространяват отвъд границите на държавите. За предотвратяване на тези посегателства върху околната среда законодателството на Европейския съюз са въведени освен административно-правни и наказателно-правни промени”, посочи тя. 

Министър Ивелина Василева коментира, че статистиката показва, че броят на образуваните производства и тези от тях, които завършват с окончателни присъди и санкции е изключително малък. Според нея това показва колко навременен и значим е проектът, който се реализира. „Основната цел е да се изгради оперативен капацитет в Прокуратурата в България, който да разследва и преследва на екологични престъпления”, посочи министърът на околната среда и водите. 

Министър Ивелина Василева заяви, че МОСВ участва със свои представители от различните специализирани дирекции. „Основната задача на експертите се състоеше в тълкуване на основните понятия в Наказателния кодекс , оказване на подкрепа за идентифициране на добрите практики. Радвам се, че можем да отчетем един успешно приключен проект, по който беше разработен наръчник, който дава методическо ръководство на прокурорите и цели да повиши техните професионални умения. Той подчертава необходимостта от ефективното взаимодействие между прокуратурата и МОСВ. Значимостта на опазването на околната среда изисква повишаването на взаимодействието и координацията между всички институции”, каза още Василева. 

Тя благодари за взаимодействието на министерството с Асоциацията на прокурорите в България. По думите й, този проект е допринесъл за развитие на техните взаимоотношения. „Знаете, че МОСВ работи върху усъвършенстването на законодателството. Опазването на околната среда е мисия. Тази мисия изисква постигане на хармония между опазването на околната среда и обществено-икономическите процеси в нашата страна”, завърши словото си министър Ивелина Василева.