Москов иска чиновниците да си плащат сами здравните осигуровки

Общество

24-06-2015, 06:35

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промяната ще засегне 96 145 държавни служители

Най-големият работодател в България – държавата, ще намали с 3,2% заплатите на голяма част от чиновниците на служебно правоотношение, тъй като те вече ще си плащат сами своя дял от здравните вноски, пише в. "Труд". Досега държавата изцяло плащаше парите за здраве на 96 145 души.

Предложението на здравния министър д-р Петър Москов е за чиновниците, които получават над 2 минимални работни заплати или повече от 720 лв. месечно. Така те ще се приравнят на всички останали българи, които месечно плащат по 3,2% от дохода си за здраве. Но за чиновниците новата мярка означава по-малко чист доход – при заплата 1000 лв. ще получават 32 лв. по-малко.

„Идеята е на ниво законопроект и ще се разгледа през следващите седмици от тристранния съвет. Ще се публикувана за обществено обсъждане и на сайта на МЗ“, уточни д-р Москов. Допълнителните средства, които ще се съберат от чиновниците, щели да отидат за лечението на повече социално нуждаещи.

Предложението не е ново – то бе направено още през пролетта от депутатите от РБ Димитър Шишков и Валентин Павлов, но не бе подкрепено в здравната комисия и в пленарната зала.

Москов ще лансира и законопроект за данък вредни храни и върху енергийните напитки. С налога от 8% или 10% върху съдържащите кофеин питиета и върху т. нар. джанк фууд - снаксове, чипсове, вафли в здравеопазването ще се влеят допълнителни 150 млн. лв. Те ще се изразходват за профилактика, обучителни програми и лечение на заболяванията, до които водят вредните продукти.
Москов посочи пред членовете на КРИБ какво е състоянието на здравната система днес и какви цели ще се постигнат чрез реформите.

„Болниците у нас са 338 или 4,6 на 100 000 българи срещу средно за ЕС - 2,7 болници на сто хиляди. В същото време в Пазарджик например, където има свръхосигуреност с легла, те са с ниска степен на използваемост. Точно обратното е в Русе“, каза пред КРИБ Москов. Оказва се, че сме на първо място по скенери в Европа, а средната натовареност като на 9-те болници в карето на Александровската е 30-40%. 55% от публичните разходи за сектора отиват за болниците и по свръххоспитализации сме на първо място в ЕС (а 20 % от болничните дейности могат да се извършват амбулаторно, където са много по-евтини). Затова от догодина НЗОК ще сключва договори селективно и ще плаща за резултати от лечението.
Москов се възмути от следното: НЗОК плаща 601 продукта за високо кръвно налягане, а референтният (т.е. изцяло покритият) е 1,6 лв. Но в 50% от случаите докторите карат пациента да доплаща 5 пъти повече над тази стойност. „Това е заради маркетинговата политика на фирмите, те натискат лекарите да изписват различни от референта или генерика медикаменти“, заключи Москов. И срещу това медиците пътували примерно за Германия.

От догодина пак се замразяват цените на лекарствата без рецепта. А ако притежаваш 4 аптеки, колкото е максимумът, 2 от тях могат да са в големия град, но една – да е в село, а четвъртата - денонощна.

Премиерът Бойко Борисов:И болна на терапия за 40 000 лв. - също недоволна!

„4 млрд. лв. лева влизат в здравеопазването. Но хората дофинансират с още 50%. Сиреч разходите за системата възлизат на 8 млрд. лв.“, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той добави, че и 8 милиарда би дал - би отразял пари дори от магистралите, ако експертите кажат, че занапред ще се лекуваме по-добре, че всичко ще е по-добре, ще излизаме здрави от болниците и няма да доплащаме. „Защото здравето няма цена. Само че има един парадокс - моя позната получава всеки месец лекарство от здравната каса за 40 000 лв. Толкова е моята заплата за 10 месеца. Но и тя не е доволна от здравеопазването! Чак ме подразни“, посочи Борисов. Той припомни, че постоянно се разкриват нови болници, купува се най-модерната апаратура - във Варна била направена едва ли не миниядрена централа за изотопи за изследването с ПЕТ-скенер, но хората пак са недоволни. „С една дума много са нещата, които изискват кардинална реформа“, заключи Борисов.

Надзорът на НЗОК ще се одържави. Властта против актуализация на бюджета на НЗОК

Премиерът Бойко Борисов ще инициира повторно разглеждане на предложението на здравния министър д-р Петър Москов представителите на държавата в Надзорния съвет (НС) на НЗОК да държат мнозинството (от четирима да се увеличат на шестима от всичките 11 души). „Издебнахте ме и не гласувахте промяната (става дума за поправката в Закона за лечебните заведения - б.р.) - това е упрек не само към ГЕРБ, но и към реформаторите, патриотите и АБВ. Само че видяхте какво стана във вторник - другите петима членове в НС не подкрепиха мерките за ограничаване на разходите“, обясни Борисов. Той се зарече лично да отиде в парламента и депутатите на ГЕРБ със сигурност да гласуват за повечето членове на държавата. „Нека НЗОК бъде самостоятелна, но не през октомври да ни изненада с чек за 200-300 млн. лв. Няма да е така“, отсече Борисов, с което се обяви против актуализация на бюджета на НЗОК.

Предупреждение от финансист №1 Сериозни затруднения в края на годината. - Системата е в състояние на свободно падане

„Има реален риск, и той не е достатъчно шумно изказан, в края на годината здравната система да изпита доста сериозни затруднения. А в момента тя е състояние на свободно падане“, предупреди вчера финансовият министър Владислав Горанов. Според него от 2009 г. впечатление прави изключително бързият темп, с който се увеличават разходите за здравеопазване спрямо общото икономическо развитие на държавата и номиналното нарастване на брутния вътрешен продукт.
„През 2014-а спрямо 2013-а общото нарастване на приходите в консолидирания бюджет е 440 млн. лв. Почти същата сума е и общото нарастване на разходите за здравеопазване през 2014-а...“, посочи Горанов.