Съдийка си направи отвод по делото на Цветанов

Магистратката е сестра на съдия Екатерина Роглекова, която по-рано оправда Цветанов по дело за клевета

Съдия Надежда Трифонова, която бе избрана за съдия докладчик по върнатото от ВКС дело на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказ за подслушване, си направи отвод.

В 10 часа утре (24 юни) делото ще бъде разпределено публично на друг съдия, съобщиха от Софийският апелативен съд пред "24 часа".

Мотивът на Трифонова да се отведе от делото е, че тя е сестра на съдия Екатерина Роглекова, която по-рано оправда Цветанов по дело за клевета, заведено от бившия шеф на съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

"Както по време на процеса, така и след това, се правиха изключително негативни коментари и безпочвени инсинуации за обективността при разглеждането на това дело, за безпристрастността на съда, неоснователно се внушаваше политическа намеса. Широките публични коментари, носещи по-голямата си част негативен смисъл. Нападките към сестра ми и отправените обвинения в пристрастност, ме поставиха в твърде неприятна ситуация, провокирала въпроси от страна на колеги и близки", пише в мотивите си съдия Трифонова. Тя подчертава, че се оттегля от делото "Цветанов", за да няма съмнения в нейната безпристрасност.