Първанов предрече провал на референдума

Политика

23-06-2015, 14:51

Снимка:

АБВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

АБВ иска Съвет по националната сигурност за етническите проблеми

Най-вероятно референдумът за промяна в изборните правила ще се окаже неуспешен и първопричината е в начина на формулиране на въпросите от президента. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първано, цитиран от „Фокус“. 

Според него по начина, по който е зададен въпросът, дали част от депутатите да се избират мажоритарно не се дава никаква яснота за какъв вид избор става въпрос и това не мотивирало хората. Същото важало и за въпроса за задължителното гласуване, от който не ставало ясно как гражданите ще бъдат мотивирани или задължавани да отидат до урните. С пълна сила това объркване важало и за сънародниците ни в чужбина. 

АБВ вече са внесли своите предложения за промяна на въпросите за референдума. Те искат да се гласува за смесена система и до 50% от депутатите да се избират мажоритарно. Първанов обаче заяви, че АБВ може да подкрепи и предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот, ако в замяна хората на Лютви Местан обещаят рамо за тяхното предложение, в случай, че това не ДПС не мине. Според Първанов мажоритарният избор на кандидати обаче задължително трябва да се реализира на два тура, а не на един, за да не се дават на всички гласове на големите партии.

АБВ е сформирало контактна група за разговори по темата и ще започне такива първо с ГЕРБ, защото и оттам са чували гласове за смесена система. 

Ще се търси диалог и с БСП по темата "колкото и труден да е той", уточни Първанов. Той обясни, че няма да има среща със соцлидера Михаил Миков за дълга, нито за възможно взаимодействие за местните избори. И това не е по вина на АБВ, ние предложихме, повече няма да се хабим, каза Първанов и прехвърли отговорността за провала на левицата на местния вот към Позитано 20. 

АБВ са против идеята на ГЕРБ да се търсят критерии за легитимност на референдума в резултатите на всеки вид избори. Хората на Първанов настояват за въвеждането на твърд праг от 40% + 1 от имащите право на глас и над 50% + 1 по теми, свързани с конституционното устройство.

Първанов поиска и да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност към президента заради етническите проблеми по места. 

Конфликтите пряко засягат националната сигурност на страната, каза Първанов. Според него стабилността на правителството не е застрашена, но са застрашени гражданския и социалния мир.

Проблемите с ромите са икономически и социални, смята Първанов. Той предупреди, че "от двете страни на барикадата" има желаещи да етнизират проблема. Ако не се спре с това, то в условията на местни избори подобни конфликти може да се случат в 3/4 от общините, предупреди лидерът на АБВ.

Той също посочи, че АБВ може да подкрепи ДПС за мажоритарния вот.