Иван Искров подаде оставка!

Той изрази надежда наследникът му да встъпи в длъжност още на 10 юли

Управителят на БНБ Иван Искров е подал оставката си в парламента преди минути, предаде „24 часа“. Това става ден, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е получил обещание това да се случи тази седмица. Министърът само обясни, че това е станало в разговор между двамата, проведен „тази година“.

Очевидно обаче тази година е бил и понеделник, защото, според очевидци, Искров е бил посетен в сградата на БНБ от министър Горанов в понеделник. Разговорът им е бил кратък, на четири очи, и се предполага, че е обсъдено как да продължи процедурата за избор на наследник на Искров, ако оставката не се случи до седмица. Малко по-късно, пак според очевидци, в БНБ е дошъл и фаворитът на ГЕРБ Димитър Радев. По въпроса за това дали двамата са се срещнали в сградата има различни версии. Едни източници твърдят, че това се е случило, за кратко, а разговорът бил по общи теми. Други източници твърдят, че Радев е бил представен на служители на БНБ, а на него му е припомнено как изглежда импозантната сграда отвътре.

Близки до гуверньора споделят, че дългото му колебание идвало от опасността, изборът на негов заместник да се проточи, през което време на върха на БНБ ще се създаде вакуум, какъвто и без това има, заради предсрочното отстраняване от длъжност на подуправителя Цветан Гунев.

Източници от БНБ споделят, че преди да си тръгне, Искров е споделил с тях, че е получил престижна награда в ЕЦБ като най-успешен млад шеф на национална банка, и то цели два мандата. Той бе там, на тази среща на датата 19 юни, която шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова бе насрочила като ден за оставката му.

Управителят на БНБ изпрати писмо до председателя и народните представители в 43-тото Народно събрание на Република България.

То е по повод на изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка. Както е известно, законът определя периода 10 юли - 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г. Управителят на БНБ призовава народните представители от 43-тото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

Според г-н Искров неговият наследник максимално бързо трябва да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управление "Емисионно" и "Банков надзор". Както е известно, законът повелява Народното събрание да избира подуправителите - ръководители на основните управления в БНБ, по предложение на управителя на БНБ.