Бизнесът посрещна властта с хапчета за отслабване

Общество

23-06-2015, 12:33

Снимка:

Архив/Sofia.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Нацията се топи, а разходите за здраве се покачват, подчерта д-р Москов на форума "Здравната реформа: бизнес диагноза"

Кабинетът получи хапчета за отслабване от бизнеса.

Това стана по време на форум на тема "Здравната реформа: бизнес диагноза", организирана от КРИБ. Хапчета за стройна фигура получиха гостите на дискусията, сред които премиерът Борисов и министър Москов.

България е на първо място по неблагоприятни основни здравно-демографски показатели от всички държави-членки на ЕС, коментира здравният министър, който обясни идеите на правителството за реформа в здравеопазването.

Той подчерта, че нацията се топи с 0,6% годишно, пише нюз.бг.

Едновременно с това се увеличават разходите за здравеопазване, стана ясно от думите на министъра, който посочи, че общите разходи за здравеопазване са скочили на 8% от БВП от 1995 до 2012.

Разходите за здраве нарастват с 10% по-бързо, отколкото нараства БВП. От 2000 до 2014 разходите на домакинствата за здраве са нараснали 4 пъти. През 2013 почти 20% от домакинствата са изразходвали 10% от бюджета си за здравеопазване, подчерта още доктор Москов, според когото кабинетът цели ефективно разпределение на ресурсите в здравеопазването.

Хоспитализациите непрекъснато нарастват, недоволен е здравният министър. Нараства задлъжнялостта на болничните заведения, обясни още той.

Концепцията на кабинета е пациентът да е в центъра на реформата. Стремим се към ефективност на системата, а не към икономии, увери Петър Москов.

У нас има 338 болници. Едва 51% от тях са многопрофилни. Ключов елемент в реформата е преструктуриране на болничния сектор на база потребностите.

Друга цел е осигуряване на качеството на болничните услуги. През 2014 година НЗОК е реимбурсирала близо 535 милиона лева за лекарствени продукти за домашно лечение, за които пациентите са доплатили още 455 милиона лева.