Българските ръгбисти и ръгбистки с отлично представяне в Загреб

Повече от добро класиране записаха националите ни мъже и жени

Повече от добро класиране записаха националните отбори мъже и жени на България от Европейското първенство по ръгби 7, което завърши в Загреб, Хърватия и беше Олимпийска квалификация за Рио догодина. Мъжете останаха 9-и в крайното класиране, но спечелиха Ball cup, която се дава на победителя от срещата за 9-10 място. Нашите се наложиха в двубоя над Босна и Херцеговина с 38:0 и триумфираха с купата. По регламент първите 4-и отбора играят за Европейската титла, вторите 4-и за Сребърната чиния, а другия трофей е Ball cup, който бе спечелен от България. По пътя към достойното отличие водените от наставника Павел Велков национали записаха поражения в групата от фаворитите
Ирландия и Словения, победа над Австрия и в елиминациите успех над Босна и Херцеговина с разгромния резултат.

Женският ни национален отбор стартира на Европейското с равен 12:12 срещу Малта, победа над Словения с 29:0 и поражение от Хърватия с 0:27. На 1/4-финал злощастно и не без съдийска подкрепа националките паднаха от Израел, като на полувремето водеха в резултата с 14:10 и можеха да влязат в Топ 4. Реферка от Италия ощети момичетата да играят на заслужен полуфинал и така останаха в борбата за 5-8 място. В среща за петата позиция България загуби от Турция, но в двубоя за 7-8 място победи Люксембург и остана 7-ма в в крайното класиране .

„Няма как да не съм доволен. Повече от добри класирания, имайки предвид конкуренцията и лошия жребии на мъжете. В групата бяха шампиона Ирландия и завършилия на 3-то място Словения. Въпреки това играхме достойно и се връщаме с Ball cup. При жените въпреки контузиите които получихме от мачовете в  групата бяхме на крачка от влизане на полуфинал, но съдийка от Италия ни попречи да отсраним Израел. Според специалистите на шампионата България при мъжете и жените е играла силно ръгби и сме били приятната изненада.”, сподели треньора на националните отбори Павел Велков.

Поздравления за доброто класиране по телефона получил и шефа на родната федерация Атанас Зафиров.

„Бях изненадан от колеги, които ми се обадиха от Загреб след първенството. Много силно сме играли и сме впечатлили хората, които разбират от ръгби на шампионата. Аз всекидневно поддържах връзка с Павел Велков и треньорския щаб и знаех какво се случва в лагера. За жалост с травми от Хърватия се завръщат основни състезателки, но за съжаление са част от играта. След чудесното представяне на Европейското вече имаме аргументи да кандидатстваме за домакини на голямо първенство по ръгби, което ще е изключителна чест за България”, заяви председателят на БФРъгби Атанас Зафиров.

След кратка почивка и възстановяване националите започват подготовка за Университетските игри в Унгария от 23-25 юли.