Ирина Бокова – най-силният кандидат да оглави ООН

Няколко са възможните кандидатки от Източна Европа, а с най-добри шансове сред тях е българката

Шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова е най-силният кандидат на Източна Европа за поста генерален секретар на ООН, пише блогърът Ернеста Реди в "Хъфингтън пост".

Кампанията SheUNited има за цел събиране на подкрепа за избиране на първата жена на поста шеф на ООН, когато се освободи следващата година. Настоящият генерален секретар Бан Ки-мун многократно призовава жена да оглави поста, отбелязва Реди.

Според принципите на ООН за ротация между петте регионални групи този път постът трябва да бъде зает от кандидат от Източна Европа, тъй като това е единствената група, която не е имала представител, уточнява блогърът.

Има дълъг списък от кандидати с качества и опит, за да заемат този пост, включително няколко от Източна Европа. Обаче те са изправени пред огромни предизвикателства - трябва да получат подкрепата на всички пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания), тъй като всяка от тях има право на вето, пише още Ернеста Реди.

Първата жена президент на Литва Далия Грибаускайте често е споменава, въпреки че тя никога не е намеквала, че проявява интерес към поста. Малка е възможността да бъде избрана заради критиките си по адрес на Русия, допълва Реди.

Според нея хърватският вицепремиер и външен министър Весна Пушич е друг силен кандидат. За разлика от Грибаускайте тя публично изрази готовността си да се бори за генерален секретар на ООН. Тя е популярна сред европейските либерали. Обаче нейната кандидатура не е поддържана от Хърватия.

Почти всички предишни генералния секретари са били външни министри и високопоставени представители в ООН. Единственият кандидат, който може да се похвали, че е заемал такива постове е Ирина Бокова - бивш външен министър на България и втори мандат шеф на ЮНЕСКО. Тя си осигури подкрепата на българското правителство и най-вероятно е най-добрият кандидат на Източна Европа. Тя е приемлива кандидатура за САЩ, Русия и Китай, дори Бан Ки-мун подкрепя Бокова като свой наследник, подчертава блогърът.

Според бившия автор на речите на Кофи Анан Едуард Мортимър, "ако американците и руснаците я харесват и тя е жена и от Източна Европа, това слага чавките във важни квадратчета".

От всички регионални групи в ООН Източна Европа е най-тежката заради предизвиканите от конфликта в Украйна разделения и лошото състояние на отношенията между Русия и Запада.

Ако петимата постоянни членове на Съвета за сигурност не успеят да се договорят за подходящ кандидат от Източна Европа, има вероятност да се обсъдят кандидатури и от други части на света, заключава тя.