Извънредно заседание за дейността на КЕВР

Само Държавната комисия за енергийно и водно регулиране решава кога и с колко да поскъпне тока

Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заседава извънредно. Очаква се комисията да разгледа и обсъди Проект за решение за предприемане на законодателни промени за удължаване на ценовия/регулаторния период, завършващ на 30 юни 2015 г., за цените на дружествата в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ до 31 юли 2015 г.

На извънредна среща вчера в парламента представители на парламентарните групи се срещнаха с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-председателят на НС Димитър Главчев. След срещата Главчев обясни, че ценовият модел на КЕВР за определяне цената на тока, който трябваше да влезе в сила от 1 юли най-вероятно ще бъде отложен, като стана ясно, че в сряда депутатите ще изслушат КЕВР на редовното си пленарно заседание, oтбелязва Фокус.

Главчев заяви, че ще бъдат предложени законодателни промени, които да отложат във времето влизането на ценовия модел на тока. Това, което е постигнато като решение е да се разгледа проект за решение, представен от Комисията за наблюдение на КЕВР. По думите му, Комисията ще излезе със свой доклад с проект за решение, който веднага след като бъде проведено изслушването да бъде разгледан. Главчев уточни, че в рамките на това изслушване, ще се разбере какво са имали предвид комисарите, като са предложили ценовия модел от 1 юли. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че трябва да е ясно, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР, която е независима и обективна. Петкова уточни, че няма основание да се притесняваме по отношение на решението на комисията. По думите й, не може да има вмешателство от страна на когото и да било в решенията на комисията. По – рано вчера председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще реши най-късно в петък дали поскъпването на тока да бъде отложено за бизнеса и с колко време.