Общините изграждат видеонаблюдение с европари

Това е доказана и ефективна превантивна мярка, категорична е Румяна Бъчварова

Видеонаблюдението да залегне като компонент в проектите, с които местните власти ще кандидатстват за европейско финансиране. Предложението е обсъдено по време на работна среща в МВР, съобщават от ведомството. Одобрената Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г., както и други програми, дават възможности за това, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тема на срещата са били именно възможностите за ускоряване на изграждането на системи за видеонаблюдение. Освен МВР шефа Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова, в дискусията са участвали представители на Националното сдружение на общините в Република България, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Бъчварова е подчертала, че видеонаблюдението е доказана и ефективна превантивна мярка. На експертно ниво в МВР са изготвени методически указания за изграждането на системи, които да са съвместими, за да се постигне по-добър резултат в полза на сигурността на гражданите.

Опитът на Столична община е бил представен от кмета Йорданка Фандъкова. Тя е припомнила подписаното преди месеци Споразумение за общи действия за поддръжка, интеграция и развитие на системите за видеонаблюдение на територията на София. Чрез него са били обеднени усилията на МВР и Столична община за опазване на обществения ред, превенция, противодействия на престъпленията и обезпечаване на сигурността на гражданите.

Фандъкова е доволна, че е постигнато ефективно сътрудничество, взаимодействие и координация на структурите. Според нея това е модел, който може да се използва и прилага и в други общини.