Израел и Палестина са вършили военни престъпления в Газа

Заключението е на Съвета на ООН за човешки права, докладът ще служи на съда в Хага

Израел и палестински групи са извършили крещящи нарушения по време на конфликта в Газа през 2014 година, които граничат с военни престъпления. Призовава се Израел да разкрие повече подробности за действията си в Газа, съобщават световни агенции.

Констатацията е поместена в доклад на комисия към Съвета на ООН за човешките права, който е изготвен в продължение на близо една година.

Разследващите призовават Израел да предостави подробности за взетите решения да се атакуват цели в Ивицата Газа, за да се позволи независима оценка на извършените нападения, при които загинаха стотици и хиляди жилища бяха унищожени.

Независимите разследващи, водени от американския юрист Мери Дейвис, осъдиха извършените от палестински групировки екзекуции на предполагаеми "шпиони" и ги определиха за военни престъпления.

Разследването е установило "сериозни нарушения на международното хуманитарно право", които "вероятно граничат с военни престъпления", извършени от Израел и палестински екстремисти в Ивицата Газа по време на войната миналото лято.

В доклада също се осъжда Израел за налаганите ограничения за пътуване и търговия, които засягат жителите на Газа.

"Блокадата и военната операция доведоха до протекционистка криза и хронично, разпространяващо се и систематично нарушаване на човешките права", допълва се още.

Според комисията "мащабът на унищожение в Газа е безпрецедентен". Загинали са 2 251 палестинци и са унищожени повече от 18 хиляди жилища. Отбелязва се, че в Израел са нанесени щети за 25 милиона долара.

"Палестинските и израелски деца са варварски засегнати от събитията", пише още в доклада.

Израелското правителство отказа да сътрудничи на Съвета, аргументирайки се, че разследването води до изкривяване на фактите и предубеденост.

Очакваният от дълго време доклад служи като "пътна карта" за разследване на военни престъпления от Международния наказателен съд.

Миналата седмица Израел публикува доклад, в който се отбелязва, че израелската армия се е придържала към международното право, обвинявайки "Хамас" за цивилните жертви в Палестина.