Шефът на КЕВР се оплака от силен политически натиск

Портфейл

22-06-2015, 17:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите изслушва КЕВР за цената на тока

Ако токът за бизнеса не скочи, ще страдат хората, продължава да твърти той

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) най-късно в петък ще реши дали да бъде отложено поскъпването на тока за бизнеса и с колко време. Това обяви пред журналисти председателят й Иван Иванов, цитиран от БНР.

Иванов уверява, че създаденият от енергийния регулатор модел наистина е балансиран и нарушаването му ще доведе до утежняване на ситуацията на НЕК, или повишаване цената на електроенергията за битовите потребители. Иван Иванов е категоричен, че не желае да се случи нито едното, нито другото.

Припомняме, бизнесът скочи срещу планираното от 1 юли увеличение на тока. В петък работодателските организации обявиха, че започват протест. Те ще спират производствата за един час от 26 юни. По-късно същия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е против увеличението на цената тока и ако бизнесът протестира, той също ще протестира и ще го подкрепя. Вчера той събра министри и депутати в Министерския съвет на спешна среща за цените на тока. След срещата вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че правителството е против повишаването на цената на електроенергията.

Иван Иванов обясни, че регулаторът тази седмица ще бъде изслушан в парламента и eдва тогава ще вземе решение.

Той изрази огорчение, че върху КЕВР започва да бъде упражняван силен политически натиск и то от хора, които са заявявали, че трябва да бъде политически независим. Това ставало с наближаването на срока за обявяване на цени на електроенергията.

От 1 юли всяка година новите цени биват определени по закон. През 2013 г. обаче след промени в закона се позволи възможност ценовия период да бъде отлаган, уточнява БТА.

Иванов е категоричен, че само в случай, че бъдат реализирани допълнителни мерки, е възможна промяна в ценовия модел, така че да няма голямо увеличение на цената задължение към обществото за свободния пазар и в същото време да няма скок и в цената за битовите клиенти. По думите на Иванов, намаляване на добавката задължение към обществото за бизнеса може да стане само чрез реализиране на допълнителни мерки за намиране на резерви, които към момента не са осъществени.

Той увери, че регулаторът ще се съобрази и ще посрещне със задоволство резултатите от тези мерки, защото това ще ги улесни да отговорят на обществените очаквания.

Министерство на енергетиката трябва да даде отговор на въпроса има ли и откъде могат да се намерят такива резерви. Именно ведомството на Теменужка Петкова е принципал на държавните енергийни дружества.

Във връзка с проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ сектора, Иван Иванов коментира, че засега няма никакви сведения и не може да каже дали в резултат на проверката могат да бъдат намалени разходете на НЕК за изкупуване на зелена енергия.

Шефът на енергийния регулатор обясни още, че ако в изготвената и обявена за обсъждане наредба към Закона за енергетиката, която предвижда облекчение на част от големите индустриални предприятия при плащането на добавката задължение към обществото, бъде разширен обхватът на предприятията, то това ще означава по-малко средства от прилагане на самата добавка и увеличаване на дефицита в НЕК, коментира Иванов.