Депутатите изслушва КЕВР за цената на тока

Трябва да е ясно, че цената на тока зависи изцяло от Комисията, която е независима и обективна, заяви енергийният министър

Постигнахме общо решение за провеждане на изслушване на Комисията за енергийно и водно ргулиране (КЕВР) в сряда като първа точка в пленарна зала. Това каза на брифинг зам.-председателят на НС Димитър Главчев, след срещата с представители парламентарните групи, във връзка цената на електроенергията, предаде „Фокус”.

„Утре ще бъде свикано извънредно заседание на Комисията, която наблюдава КЕВР и тя ще предложи в доклада си проект за решение и оттам нататък ще бъдат спазени всички законодателни стъпки, така както са разписани във всички конкретни закони. С конкретни срокове няма как да се ангажирам, но максималното, което се изисква от НС да бъде направено”, обясни Главчев. „Не случайно Ви казах, че всички власти макар и независими трябва да работят в синхрон, за да може да се постигне най-добрия резултат и мисля, че вървим в правилната насока”, допълни той.

„Проектът за решение ще съдържа това, което реши утре комисията и ще представят проект за решение, който ще бъде обсъден в пленарна зала като 2 точка, така че няма как да сега да ви кажа какво ще съдържа проектът. Проектът за решение се предоставя от Комисията в НС, която наблюдава дейността на КЕВР”, уточни Димитър Главчев. 

„Самата КЕВР тук няма никакво отношение. Утре проект за решение ще бъде представен от парламентарната комисия, която наблюдава дейността на КЕВР и този проект ще бъде разгледан от НС в пленарна зала в сряда, след като бъде изслушана КЕВР и на базата на този проект за решение, ако бъде проект, ще бъдат предприети законодателни стъпки”, каза още той.

„Трябва да бъдат спазени всички срокове, за да може максимално бързо да влезе оптималния ценови модел. Идеята и на това събиране, както и на всички събирания на други представители и власти, е за българските граждани да бъде постигнат максимално най-добрият модел за цена на тока при настоящите условия”, обясни Главчев. Той помоли да няма никакви спекулации за намеса в независимост. „Въобще не е засягана независимостта на КЕВР. Смятаме, че всяка една власт, бидейки независима, трябва да даде най-доброто от себе си, защото всички власти в синхрон да произведат продукта, който е най-добър за обществото”, каза още той. Според него управлението наистина е сложен пъзел и всичките му представители трябва да работят в синхрон, без да се нарушава независимостта им. „Но в крайна сметка хората очакват всяка една власт да дава най-доброто от себе си, за да може да бъде постигнат максимално добрият резултат”, допълни още Димитър Главчев.

„Трябва да е ясно, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР. Комисията е независима и обективна“, бе позицията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова „Смятам, че нямаме основание да се притесняваме по отношение на решението на комисията. Със Закона за енергетиката ние бяхме тези, които искахме да се обособи ясно КЕВР, да се отдели от изпълнителната власт, за да се разсеят всякакви съмнения по отношение на вмешателство. Към настоящия момент, съгласно закона няма изобщо такава възможност. Не може да има вмешателство от страна на когото и да било в решенията на комисията", обясни Петкова. По думите й, това, което правителството може да направи и прави е да определя политиките в сектор „Енергетика" и да прави реформите там. 

„Тези проблеми са тежки и са натрупвани с години. Действията трябва да бъдат много бързи. Предприехме много бързи такива с промените в Закона за енергетиката. Предоговорихме условията с двете американски централи, но за да влезе намалението в сила, трябва да бъдат платени старите задължения на НЕК към двете американски централи", каза още Теменужка Петкова.