Държавата няма да толерира неформалната икономика

България ще се включи в борбата за намаляването на загуби от ДДС в ЕС, заяви Владислав Горанов

Държавата няма да толерира неформалната икономика. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на кръгла маса „За икономика на светло", предаде „Фокус". 

„Наредбата по Закона за акциза и данъчните складове трябваше да бъде издадена през 2007 г. За първи път наредбата се въведе през първия мандат на правителството Борисов през 2010 г.", обясни Горанов. Той посочи, че ще се предприемат нови мерки за надграждане на вече съществуващите. Горанов уточни, че със засилването на контрола на доставките на течните горива, работи все по-добре автоматизирана система на НАП и Агенция „Митници". „Проблемът остава събирането на ДДС след освобождаване на акцизните стоки за крайно потребление", подчерта министърът на финансите. 

Във връзка с контрола върху производството на акцизни стоки той коментира: „Докато всички данъчни лица изпълнят всички изисквания към автоматичната отчетност към НАП и Агенция „Митници" сме приложили сериозни мерки, свързани с контрол на място и използвайки физическия капацитет на митницата". 

„В количествени данни за първите 5 месеца на 2015 г. са задържани 70 хил. литра спирт 11,8 млн. къса контрабандни цигари, близо 3 тона нарязан тютюн и 85 хил. литра горива, които са били извън режима регламентиран от законодателството. Преди няколко дни издадох наредба, с която променихме възможността за документиране на продажбите и ограничихме максимално използването на билети за предоставянето на дадени услуги", каза още Владислав Горанов.

„България ще се включи в борбата за намаляването на загуби от ДДС в ЕС. През месец май страната ни участва в кръгла маса във Виена заедно с финансовите министри на Чехия, Австрия и Унгария. Тези четири с нас страни се обединиха около искането за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на доставките, които са на стойност над 10 хиляди евро”, обясни той. 

По думите му в момента загубите от ДДС в ЕС са 140 милиарда годишно и с въвеждането на този механизъм страната ни ще допринася за намаляването им. „До голяма степен така ще се намали възможността от избягване на плащането на ДДС от нелоялната икономика", добави той.

Знаете, че въведохме след промяна в директива 2006 обратно начисляване при доставките на зърнени култури. Ефектът от това са 207 милиона за 2014 година, като този ефект продължава да се появява и в 2015 година”, съобщи Горанов.

„Голяма тема са и мерките в НАП по отношение на стоките с висок фискален риск. Усилията, които полага НАП в тази насока носят ежедневни резултати на четирите фискални зони – на границите с Турция и Сърбия, на пристанище Варна и Бургас", каза още той.