Румънският премиер сдава поста за месец

Свят

22-06-2015, 12:24

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Възстановява се от операция на коляното, малко след като се "сблъска челно" с дирекция "Антикорупция"

Румънският премиер Виктор Понта обяви, че ще се оттегли за около месец от упражняване на служебните си задължения.

Официалното обяснение за решението е възстановяване след операция на коляното, на която се подложи преди дни в Турция, уточнява уебкафе.

Понта обяви, че ще информира президента Клаус Йоханис за назначаването на вицепремиера Габриел Опрея като временно изпълняващ длъжността министър-председател, както се предвижда по румънската конституция. Максималният срок за заместване е 45 дни.

"Лекарите прецениха, че премиерът Виктор Понта може да бъде изписан от болницата, но той трябва да посещава специалист през следващите 7 дни. Сложният процес на възстановяване, включително лечението и физиотерапията, ще отнеме най-малко 14 дни, което означава, че в рамките на най-много 28 дни ръководителят на изпълнителната власт ще бъде в състояние да възстанови нормалното изпълнение на задълженията си", обявяват от румънския Министерски съвет.

Решението на Понта дойде десет дни след правителствената криза, предизвикана след опита за повдигане на обвинение срещу премиера от страна на Националната дирекция "Антикорупция" и поискания вот на недоверие от опозицията.