Искат намаляване на клиничните пътеки

Това ще важи само за тези, по които има най-много излишен прием в болниците

На този етап е рано да се говори за актуализация на бюджета на Касата. Това е мнението на д-р Бойко Пенков, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според него преди да се стигне до актуализация на бюджет, трябва да се използват всички останали механизми.

Д-р Пенков е категоричен, че със съсловието трябва да се измислят мерки, с които да може да се оберат неефективните разходи. По думите му, трябва да има критерии, които да прецизират необходимостта от болничното лечение.

Пенков ще предложи да се намалят клиничните пътеки, по които има най-много излишен прием в някои болници.

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и НЗОК ще обсъждат на среща изваждането на дейности от болничната и извънболничната помощ. От лекарската организация не са съгласни с намаляването на цените на клиничните пътеки, както и с изваждането на дейности и процедури от болничната в извънболничната помощ.

Според шефа на БЛС д-р Венцислав Грозев това изваждане на дейности в доболничната помощ е едно скрито намаляване на цените, което по данни на касата ще доведе до икономии от порядъка на 33-35 млн. лева. Лекарите не смятат, че е редно да се сменят правилата на играта в средата на този годишен период.

Грозев е на мнение, че извънболничната помощ, в огромната си част, не е в състояние в момента да поеме както кадрово, така и с апаратура, някои от дейностите в болничната помощ. Той посочи, обаче, че за 2016 г. може да се помисли в тази посока.

Председателят на БЛС е категоричен, че ако дадена дейност бъде изведена в доболнична помощ, тя трябва да бъде обезпечена с апаратура и кадрово. В противен случай има риск за пациентите.

Дефицитът в НЗОК може би ще бъде между 180-200 милиона лева и вариантът е актуализация на бюджета, заяви той, като допълни, че не са съгласни Касата да се дотира от болничната помощ.