Не тлее втора КТБ, успокои Горанов

Международната фирма, която ще прави оценка на активите на банката ще бъде използвана като инструмент-помощник на прокуратурата за делата

С нов закон въвеждаме срок от 1 година, в който трябва да бъде направена оценка на банковите активи. Това каза финансовият министър Владислав Горанов, имайки предвид Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. 

„Готови сме да изберем фирмата, която е направила преглед на активите на ЕЦБ, за да направи този стрес-тест“, заяви Горанов в предаването „Беновска пита" по ТВ „Канал 3", цитиран в съобщение на МФ. 

Финансовият министър заяви категорично, че „втора КТБ не тлее" и отбеляза, че спекулациите и целенасоченият натиск върху една или друга банка показват незрелостта на обществото ни. 

„Няма проблеми при други банки, но ако имаше такива, много отдавна щяхме да сме ги отрегулирали", изрази увереност министър Горанов. 

По време на разговора стана ясно, че международната фирма, която ще прави оценка на активите на КТБ ще бъде използвана като инструмент-помощник на прокуратурата за делата, които води. 

Горанов каза, че не зависи само от държавата, която е направила всичко нужно, колко ще събере от масата на несъстоятелността на КТБ и допълни, че това зависи и от българския съд. 

В отговор на въпрос министърът каза, че държавната енергийна система има 4 млрд. задължения. От тях два милиарда са свързани с инвестиции с „Белене" и „Цанков камък", другите 2 млрд. идват от тарифните дефицити.

„За финансовия министър е важно тази система да не декапитализира държавата". Така Владислав Горанов коментира актуалната тема след вчерашното извънредно заседание на правителството, което обсъди какво може да направи, за да предотврати увеличение на цената на тока. 

Мястото за този дебат е в българския парламент - всеки да каже какво предлага, каза още министър Горанов.

Той допълни, че всяка година НЕК, като обществен доставчик, трупа загуби от 800 млн. лв. и тази декапитализация не може да продължава повече. Финансовият министър изрази мнение, че първо трябва да се балансира системата.