Първанов е „за“ разрушаването на незаконните цигански постройки

По думите му проблемът не е в това, че има ромски формации, а че се създаде технология за купуване на изборите

„Етнизацията би могла да ни доведе до тежък конфликт”, заяви пред Нова телевизия президентът Георги Първанов.

Относно разрушаването на незаконните ромски постройки, той каза, че трябва да се намери начин тези постройки да се разрушат, но също така хората с разрушени домове да се настанат някъде, а не да се оставят на произвола на улицата.

"На улицата те ще бъдат още по-страшен контингент, отколкото са сега", прогнозира той.

По въпроса с гласовете на ромите на избори, президентът Първанов заяви, че не би си партнирал с Цветелин Кънчев, който е отправил безброй обиди по негов адрес.

„Проблемът не е в това, че има ромски формации, а че се създаде технология за купуване на изборите. Има партии, които купуват масово гласове. Покупко-продажбата не става само в ромската махала”, каза Първанов и даде за пример Пернишкия регион, където ДПС има десетократно увеличаване на гласовете, „при положение че там няма турско население”.

Той прогнозира, че конфликтът от столичния квартал „Орландовци” няма да бъде последният.

Относно подкрепата на АБВ за 100% мажоритарен вот на изборите Първанов заяви: „Имаме формално напарвено предложение за гласуване 50:50 пропорционално мажоритарни. Ще предложа на парламентарната група да подкрепим идеята за 240 мажоритално избрани народни представители. Ако не мине, от ДПС са готови да подкрепят друг формат със силно мажоритарно присъствие 120:120. ГЕРБ оворят за смесена избирателна система, но те вероятно са готови да приложат онова, което имахме през 2009 г. – 30 или 60, което по-скоро ще компрометира идеята”.

„Ние сме на път да провалим идеята за пряката демокрация с несръчно, а може би съзнателно формулираните въпроси от държавния глава. Защото с формулировката да се избират част от народните представители мажоритарно, ние нищо не казваме на хората. ГЕРБ са направили един миш-маш. Идеята е да не се делегитимира парламента като основна власт. Трябва реформа на политическия модел”, смята президентът Георги Първанов.

Относно конфликта с бизнеса за тока и въпроса дали трябва да се запълни дупката в НЕК с по-висока цена на тока, Първанов заяви: „Трябва да се намери временно решение, което да не удари бизнеса, а да се разпредели тежестта във всички посоки. Трябва да се обсъдят всички възможности”.

По отношение на подаването на анонимни сигнали, той заяви: „Анонимния сигнал ще затлачи обстановката. Ще тръгнат политици и свързаните с тях хора да си разчистват смитки. Ще постъпят както анонични, така и други сигнали. Опасявам се, че може да стане лов на вещици” и похвали работата на Комисията за конфликт на интереси след отстраняването на Филип Златанов.