Петкова: Ще намерим допирни точни с бизнеса

Енергийният министър се надява да не се стигне до протест на работодателите

По отношение на заявените протести от бизнеса смятам, че ще намерим допирната точка и диалог. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

„Това, което направи изпълнителната власт, беше да поканим по време на изготвянето на тази наредба в нея да вземат участие представители ка КРИБ, на работодателските организации. Поканихме като наблюдатели и представители на КЕВР участват в изготвянето на тази наредба. Направихме всичко възможно наредбата с облекчения да бъде изготвена максимално бързо”, заяви Петкова.

По думите й наредбата е трябвало да бъде изготвена до 6 септември 2015 г. „Имайки предвид новия ценови период, ние мобилизирахме трите министерства и изготвихме тази наредба за намаляване на тежестта върху бизнеса максимално бързо. Тя в момента е на обществено обсъждане”, посочи Петкова. 

Тя обясни, че претенцията на бизнеса е свързана с кръга на лицата, които имат право да се възползват от въпросните облекчения. „Тази наредба е изготвена изцяло в съответствие с насоките на ЕК за намаляване на тежестта върху индустрията по отношение на енергията от ВЕИ-тата”, уточни министърът на енергетиката. 

Тя добави, че се обмисля вариантът за разширяване на обхвата на лицата, които могат да се ползват от облекченията. „Това вероятно ще бъдат лицата, които използват от 2 до 30 гигавата електрическа енергия”, каза още Теменужка Петкова.