Кашата с тока се дължи на кабинета „Орешарски”

От ГЕРБ обвиниха БСП в заблуждаване на обществото

„Кашата с формирането на тарифите за електроенергия се дължи на социалната политика през цената на тока, водена от кабинета „Орешарски”. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, цитиран от Нова телевизия.

Той категорично опроверга твърденията на лидера на БСП Михаил Миков, че ГЕРБ и Реформаторите са виновни за поскъпването на тока. И поясни, че решението е взето единодушно от членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а само четирима от общо деветимата души в нея са представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП също има свой комисар.

„Миков прави опит да заблуди обществото и да избяга от политическата отговорност. Ние от ГЕРБ се опитахме конструктивно да вървим напред, но БСП нарушиха този тон”, категоричен бе Добрев.

"По отношение на американските централи това правителство е първото, което постигна пробив - ще се спестят до 100 млн. лева на година. По отношение на ВЕИ сектора това е първото правителство, което с промяна в закона въведе задължителна проверка на Агенцията по държавна финансова инспекция с цел проверяване на действителните им разходи", настоя бившият енергиен министър. Той посочи, че в неделя, на срещата в Министерския съвет, е станало ясно, че такива проверки са стартирани и до две седмици ще стане ясно да има случаи на свърхподпомагане. Резултатите от тях ще бъдат предоставени на КЕВР, увери Добрев.

От своя страна бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и депутат от ГЕРБ Валентин Николов коментира, че не е коректно да се говори кой колко членове има в КЕВР, защото те не са членове на партиите, а са издигнати от тях като експерти. Според закона всяко едно отрицателно мнение, заедно с мотивите, се публикува на сайта на КЕВР, но такова по казуса с решението за цените на тока няма.

ГЕРБ подкрепят идеята да се проведе дебат в Народното събрание, за да се реши дали решението на КЕВР зачита всички интереси.

"Знаем от журналистически разследвания, че има народни представители с интереси в енергетиката. Дори самият Михаил Миков има акции, макар и малко", каза Николов.

По отношение на искането на БСП за обявяване на търг за проекта АЕЦ "Белене" Николов каза, бе кабинетът "Орешарски" е имал година и половина да обяви подобен търг, но не го е направил.

Делян Добрев обясни, че в момента се обмисля промяна в наредбата на правителството, позволяваща отстъпки от добавката "задължения към обществото", срещу която бизнесът протестира. Добрев коментира, че „не е нормално молове, общини, адвокатски кантори, ВиК дружества да се представят за индустрия и да плащат 18,93 лева добавка, вместо 50 лева, колкото се плаща на свободния пазар”. Предложеният от КЕВР модел е за единна ставка на добавката в размер на 40 лева за всички, с изключение на истинската индустрия, която може да бъде облекчена с 85%.

В момента условие за такова облекчение в наредбата е дадена фирма да потребява над 30 гигават час, като се обмисля този праг да падне до 2 гигават часа, обясни Добрев.