Бизнесът поиска замразяване на цената на тока до края на годината

Има ли увеличение на цената, това ще доведе до ръст на цените и съкращения на хора, категорични са работодателите

Работодателските организации не са се отказали от планирания протест на 26 юни срещу увеличаването цената на тока. Те дават днес брифинг, на който ще изложат позицията си.

От брифинга стана ясно, че бизнесът иска замразяване на цените на тока до Нова година и пътна карта за реформи в сектор "Енергетика".

Планираното увеличение за индустрията е голямо - от 13 до 20 на сто. Това ще доведе до ръст на цените и съкращения на хора, категорични са работодателите.

Искаме спешна реформа в сектор енергетика – не от днес или утре, а от вчера, обяви пред bTV Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

По изчисления на асоциацията всяка година държавата губи между 570 млн. лв. и 1 млрд. лв. от кражби и преразпределения в системата на енергетиката.

Междувременно премиерът Бойко Борисов свика на среща в Министерския съвет министрите, които имат отношение към цената на тока. Той поиска от тях мерки, които ще позволят цената на тока да не се вдига толкова драстично за бизнеса.

Премиерът вече обяви, че ако работодателите излязат на протест, той ще се присъедини към тях, защото също не е съгласен с драстичното увеличение.