2 млн. българи могат да си позволят само 1 уикенд на морето

Общество

21-06-2015, 08:40

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

2 бона трябва да има семейство за седмица на плаж

3,3 млн. българи се очаква да изберат родното море за лятната си ваканция. 70% от тях обаче ще прескочат до плажа за уикенд почивка, обяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от в. "Стандарт". Това означава, че 2 милиона българи няма да имат възможност за едноседмична ваканция и ще пътуват само от петък до неделя до морето. За въпросните 2,5 дни хората са заделили да оставят за сянка, храна, питиета, нощувки и транспорт по 200-220 лева.

Някои от тях ще прескочат по няколко пъти до морето за уикендите.

Едва милион ще са българите, които ще могат да си позволят да летуват по-дълго, допълни Румен Драганов. Една част от тях са ученици, които отиват на детски лагер. Затова и средният престой на малчугани по морето се очаква да е 8,2 дни. Другата част са пенсионери, мениджъри, собственици на малки и средни предприятия, които имат "втори дом" до вълните. Те ще могат да изкарат по-дълга ваканция, тъй като няма да имат разходи за квартира. Част от тях дори можело да останат и до 3 месеца в имота си край морето.

Иначе средната цена за седмица море у нас това лято е 740 лева на човек. Това означава, че семейство с 1 или 2 деца трябва да задели поне 2 бона за почивката си по родните плажове.

Очаква се двуседмична ваканция да могат да си позволят хора, чиито служби имат ведомствени станции по морето. Иначе активните работещи хора, които се препитават в частния сектор, масово нямат средства за 14-дневна ваканция.
Близо половин милион нашенци отново ще изберат Гърция за летните месеци. Там обаче българите отиват с 500 лева на човек и седят, докато изхарчат сумата. Заради финансовата ситуация в Гърция Румен Драганов очаква поевтиняване на нощувките в южната ни съседка. Особено ако големите английски и немски туроператори пренасочат клиентите си към други държави, включително и към България.

Бургас със скейт парк като в Калифорния

Бургас вече има скейт парк, изграден по модел на атракциона в Калифорния. Новото съоръжение бе пуснато вчера. Община Бургас изгради скейт парка в комплекс "Изгрев" специално за своите най-млади жители и гости, които от години карат скейтове и колелета БМХ, но все на неподходящи места. Новият комплекс е реализиран със средства по "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас".
"Скейт паркът е изграден по модел на подобни съоръжения в Германия и Калифорния. Младежите вече го ползват активно и обещават скоро да надминат по умения скейтърите и байкърите от другите големи български градове", каза кметът на града Димитър Николов. Той призова момчетата и момичетата да се пазят, като използват каски и протектори. Николов се срещна със скейтбордиста Мартин Дечев и байкъра Николай Желев от клуб "Shore Invaders". И двамата са много доволни от новата придобивка и нямат търпение да я покажат на приятелите си от страната. За тази цел и скейтбордисти, и байкъри са се заели с подготовката на големи събития с демонстрационен характер, всеки в своето направление. Съоръжението може да се ползва и от ролеристи.
Скейт паркът има извивки с височина до 1,6 м, няколко "hip" трансфера с различен ъгъл, 7-метров извит рейл, пирамида и др.

Линейки на лов за пияни туристи

Линейки на "лов за пияни туристи" по морето. Спешните екипи прибират подпийналите гости, като целта е да се използват парите от застраховките на почиващите, твърдят лекари пред Нова тв. Според тях битката за пациенти е жестока. По курортите общопрактикуващите лекари се броят на пръсти. За сметка на това обаче има десетки частни медицински прегледи. Цените в тях пък са доста солени. Ако на летовниците им се наложи да посетят доктор, докато са на почивка, ще трябва да заплатят за услугите, освен ако нямат талон направление от личния лекар. Оказва се, че високите тарифи важат както за чужденци, така и за българи, съобщи Нова телевизия. Преглед при специалист струва от 35 до 100 лева, а поставянето на инжекция - до 20 лева. За обработка на рана се плаща до 40 лева. Една от най-скъпите манипулации е гипсирането на счупен крак или ръка - тарифите стигат до 400 лева. Безплатна е помощта само в животозастрашаващи ситуации.

Тридневна фолк фиеста във Вършец

Тридневна фолклорна фиеста се вихри в националния курорт Вършец. Танцьори от България, Сърбия, Румъния, Украйна, Грузия, Гърция и Македония показват своя фолклор на открита сцена пред народното читалище "Христо Ботев" в центъра на града. Организаторите - общината и фолклорният център "Нестия", са предвидили и надиграване "Кръшна ръченица" между двойки от всичките страни участнички, както и ревю на техните национални костюми.
С концертите на съставите искаме да привлечем повече посетители в нашия град, каза кметът Иван Лазаров. И допълни, че чрез представителните групи общината се надява да установи и по-тесни културни връзки с техните страни.
Кметът прие ръководителите на всички състави и им връчи сувенири и рекламни материали за Вършец и неговата прочута минерална вода. "Пъстра огърлица" завършва в неделя вечер.