Москов: Влагаме 3 пъти повече пари за здраве, но без резултат

Реформата в здравеопазването е задължителна и тя отдавна е трябвало да се случи, допълни още той

"Губенето на време е особено опасен прецедент". Това заяви здравният министър Петър Москов в ефира на Нова тв.

Той критикува позицията на опозицията в парламента за предлаганата от него реформа в сектор „здравеопазване". По думите му в главата на Мая Манолова и Емил Райнов всичко звучало така: „Сега нещата са си добре, обаче ако ги променим, елате да видите колко зле ще стане".

"Реформата в здравеопазването е задължителна и тя отдавна е трябвало да се случи", според доктор Москов. В момента има ред заболявания, за които има отложен прием, стана ясно още от думите му по повод разделянето на здравните пакети на базов и допълнителен.

"Масовите заболявания няма да се плащат. Целта на реформата е и изваждане на ред болнични дейности в извънболничната помощ. Ясно трябвало да се остойности лечението", по мнението на здравния министър.

"Идеята е да се изсветли харченето на пари за здраве", каза Москов. 53% от парите в здравеопазването минават през здравната каса и бюджета, 47% минават през джоба ни", обясни Москов.

"Не знаем защо ги вадим тези 47%. Трябва да стане ясно за какво ги вадим тези 47%", настоява доктор Москов.

"В последните години влагаме 3 пъти повече пари за здравеопазване, без да се повишава качеството на лечението", подчерта министърът.

За няколко години спешната помощ ще получи 600 нови линейки, стана ясно още от думите му. "16,80 лева месечно струва здравната ни вноска. Не може да има цели групи от населението, които да казват, че не могат и не искат да плащат здравни вноски", категоричен е здравният министър.

"Откакто за пръв път излязла идеята да отпадне давността за неплатените вноски, която така или иначе в последствие не се случи, 17 милиона лева повече са постъпили", стана ясно от думите на Петър Москов.