Ще има ли роми-полицаи?

И Бъчварова заговори за темата, която Божидар Димитров лансира преди седмица

Полагаме усилия, особено при възможността да видим как да ангажираме представители на ромските общности с функции по опазване на обществения ред.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след среща с представители на всички парламентарно представени партии за проблемите с битовата престъпност.

Тя обясни, че управляващите правят всичко възможно да успокоят гражданите и призова медиите в настоящата ситуация медиите да се опитат "да успокоят хората", предаде Offnews.bg.

"По малко поводи вече възниква напрежение. Важно е хората да се почувстват по-сигурни. Разчитаме и на вашето разбиране и отговорност за това да се успокоят тревогите на хората", обясни Бъчварова.

Вицепремиерът обясни, че е получила много интересни предложения за справяне с престъпността в ромските квартали, но не пожела да даде конкретни примери. Каза само, че едно от тях вече се изпълнявало - засилването на полицейското присъствие на тези места.

Днешната среща беше по инициатива на съпредседателя на на ПФ Валери Симеонов. Той и Бъчварова подчертаха, че всички партии са се отнесли отговорно с темата и щяло да има още разговори, за да се реши проблема с престъпността в тези райони.

Предложение за полицаи-роми беше дал и директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. "Цигани-полицаи могат да се справят с циганската престъпност", каза той в началото на седмицата.