Борят младежката безработица с 658 млн. лева

Три мерки в подкрепа на младежката заетост са започнали още този месец

Три схеми в подкрепа на младежката заетост започват този месец по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от 2014 до 2020 г., обяви заместник-министърът на труда и социалната заетост Зорница Русинова на годишната среща на Националното сдружение на общините във Велико Търново.

Тя представи операции в подкрепа на деца и младежи по оперативната програма като акцентира върху сътрудничеството между общини и неправителствени организации в използването на структурните фондове.

Операция „Активни" цели участието на пазара на труда на неактивни младежи до 29 години. За участие могат да кандидатстват организации, центрове, социални партньори и общини. Финансирането на проект е между 200 000 лв. и 391 166 лева.

От Агенцията по заетостта чрез операция „Обучения и заетост на младите хора" ще осигури заетост при работодател чрез обучения и субсидия за заетост на регистрирани в дирекции „Бюро по труда" младежи до 29 годишна възраст. За целта са заделени 115 млн. лева.

Работодателите могат да кандидатстват по операция „Ново работно място 2015" с проекти за безработни и неактивни младежи. Като бенефициенти те ще получат 50 000 лв. минимално финансиране и 391 166 лв. максимално.

„За насърчаване на социалното включване общините могат да бъдат бенефициенти по операциите „Независим живот", „Активно включване" и „Приеми ме 2015" по оперативна програма 2014-2020 г.", обобщи заместник-министър Русинова.

Заделените през настоящия финансов период средства за намаляване на бедността са 658 млн. лева.