Ново модерно депо за 6 общини ще заработи в Бяла

Проектът е на стойност 23 милиона лева и се финансира по Оперативна програма „Околна среда”

След години дела и административни неуредици днес започна изграждането на модерното депо за отпадъци в Бяла. То ще обслужва 6 общини и ще бъде от полза за близо 100 хиляди души, съобщи БНТ. Проектът е на стойност 23 милиона лева и се финансира по Оперативна програма „Околна среда”. 

Повече от две години бяха пропилени в процедури по обжалване на изпълнители, произнасяне на различни нива в съдебната система, докато се стигне до началото на изграждането на новото, европейско депо за битови отпадъци в околностите на Бяла, Русенско. В крайна сметка заради забавянето проектът трябва да приключи в срок от 6 месеца, а не както беше предвидено за 3 години. 

За Милко Върбанов, който живее в град Борово, преидмствата от новото депо ще са съвсем осезаеми. Освен това и в тези населени места реално ще започне разделното сметосъбиране. Защото се оказва, че досега всички разделени опадъци – хартия, пластмаси, стъкло, реално се изсипвали на едно място – на старото беленско сметище.

“Ние имахме едно сметище и го заличиха с пръст, защото много хартия се хвърляше, миришеше, „Каяджика” се казва”, сподели той. 

По график новото депо трябва да бъде готово през октомври. То ще разполага с инсталация за сепариране на отпадъците и със съоръжение за компостиране на биологични отпадни продукти.