Общиснките болници в София с 9 млн. лева дългове

Около 43 са лечебните заведения в Столична община

Общата задлъжнялост на общинските лечебни заведения в София е около 9 000 000 лева. Това каза пред БНР общинската съветничка от БСП и зам.-шефката на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет Милка Христова. Тя подчерта, че в редица общински лечебни заведения съществуват финансови затруднения.

През май месец са били приети годишните финансови отчети. Около 43 са лечебните заведения в Столична община. От тях 8 болници, специализирани - 4 МБАЛ и 29 медицински центрове и ДКЦ-та. В най-тежко финансово състояние се намира 30-то ДКЦ, общинската съветничка.

Тя обаче смята, че това не означава, че би се стигнало до замяна на дълг срещу собственост. Тези дружества, дори с големите задължения, в никакъв случай не можели да бъдат приведени към процедура по несъстоятелност или фалит, подчерта Милка Христова. Тя увери, че при необходимост Столична община има ресурса да помогне на своите лечебни заведения.

Съществували и болници, които имат просрочени задължения към фармацевтични фирми, но това не било притеснително, тъй като в този сектор по принцип винаги се натрупвали задължения. Съществували и механизми за решаване на проблемите. Общинската съветничка от ГЕРБ и член на здравната комисия Силвия Христова посочи, че задълженията на Пета градска болница са около 2 млн. и се разглеждат възможности за разсрочването им. По думите на Христова, това е най-голямата общинска болница в страната.

Тя обясни, че промените, които се водят на национално ниво, не задължават местните парламенти да предприемат приватизация в случаите на дългове. Това ще бъде изцяло по волята на собственика на капитала, а именно в случая - Общински съвет. Силвия Христова увери, че винаги са имали волята да пазят и да се грижат за общинските болници и да не се допускат никакви сериозни сътресения и проблеми за тях. По думите й, Столичната община по всякакъв начин помагала на своите болници и дори дофинансирала дейности извън НЗОК.