Реформаторите и ДПС умуват как да се избират депутатите

Политика

19-06-2015, 12:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ и БСП заедно срещу 100% мажоритарен вот

Местан поиска 240 мажоритарни депутати

Вместо мажоритарен вот, РБ поискаха задължителна преференция

Неочаквано в парламента се проведе среща между Реформаторите и ДПС по въпросите за референдума.

От РБ решиха да отговорят на идеята на партията на Лютви Местан за изцяло мажоритарен вот с алтернатива - задължителни преференции.

Темата бе обсъдена между Местан, Найден Зеленогорски и Радан Кънев в сградата на законодателния орган.

Затопляне на отношенията между двете формации обаче нямало - имало политически диалог.

Припомняме, преди два дни лидерът на ДПС неочаквано поиска да се преформулира предложеният от президента Плевнелиев въпрос за евентуалния референдум, касаещ мажоритарния избор.

Идеята е на ДПС е всичките 240 депутати да бъдат избирани мажоритарно.

РБ предлагат още да няма преференциални прагове. Те настояват обаче да се запази пропорционалната избирателна система. Радан Кънев обясни, че формацията щяла да представи промяна на въпроса за референдума в тази посока.

От мажоритарна система с едномандатни райони без втори тур интерес в България биха могли да имат единствено ГЕРБ и ДПС, подчерта лидерът на тъмносините. От преференциите полза биха имали само десните партии.

Според Кънев хората искали повече възможност реално да избират депутатите си. Затова РБ предлага гражданите да избират 240 от 240 депутати.

По думите му и двете формации проявили разбиране към позициите си. Съгласие на тази среща не било търсено. Идеята на РБ е при задължителна преференция и непосочена такава, бюлетината да не е действителна.