ЕК ще обсъди дискриминационния налог, който ни наложи Гърция

Портфейл

19-06-2015, 12:18

Снимка:

© European Union

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

26-те процента данък са в сила от 21 март

Европейската комисия ще обсъжда следващата седмица наложения от Гърция превантивен данък от 26% срещу стоките на няколко европейски страни, най-засегнатите сред които са България, Ирландия и Кипър. Това съобщи на заседанието на бюджетната комисия в парламента Людмила Петкова от Министерството на финансите.

Мярката е насочена срещу страните в ЕС с най-добри данъчни условия. Идеята на превантивния данък е да се взема налога от страната за стоките, които влизат и после да се възстановяват парите на търговеца, след като е доказано, че стоката или услугата са доставени.

България подаде официално оплакване в Брюксел за дискриминационно третиране от страна на Атина спрямо останалите европейски страни, припомня inews. В българската позиция се посочва, че това представлява опасен прецедент в европейското търговско право и нарушава категорично правилата на ЕС.

Данъчната тежест спрямо българските вносители и гръцките търговци, които търгуват с България, влезе от 21 март 2015 г.
Удържаният налог може да бъде възстановен до 3 месеца, ако се докаже пред гръцките данъчни служби, че сделката е обичайна и на пазарни цени. В резултат на тези промени при внос от България гръцките дружества трябва да плащат предварителен данък от 26% върху всеки разход.

Промените удрят и българските превозвачи, които доставят стоки от и до Гърция, тъй като с данъка от 26% ще се облагат и плащаните на тях суми. Новите правила на облагане в Гърция удрят и свързаните фирми, които имат дейност в двете страни.

Атина облага всички лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, които се насочват към дъщерни компании у нас. С новите правила в Гърция по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция, посочва в мотивите си в писмото до ЕК финансовият министър Владислав Горанов.

Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, нарушава и свободното движение на стоки и услуги в общността.