Над милион българи са с основно или по-ниско образование

Те не могат да се реализират на пазара на труда, алармира икономист

Над 1 млн. души в България са с основно или по-ниско образование в работоспособна възраст. Те въобще не могат да се реализират на пазара на труда и това е голям проблем, свързан с бедността. Това каза за „Фокус” икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според него факторът „образование“ е ключов за проблемите с бедността на населението.

„При тези хора заетостта е около 30%, което обуславя високата безработица и голямата икономическа неактивност“, коментира Петър Ганев. По думите му хората с ниско образование попадат и в риск от бедност.

„Проблемът на пазара на труда е образователен, а не единствено структурен. Много голяма маса от хората в работоспособна възраст имат основно или по-ниско образование“, допълни Петър Ганев. Той уточни, че те въобще не успяват да се реализират, дори и при добри условия на пазара на труда.

Петър Ганев каза още, че рискът от бедността при безработните е 7 пъти по-голям от този при работещите. Това са хора, които често изпадат в дълбока бедност. Най-застрашени от изпадане в бедност у нас са възрастните хора, малцинствата, домакинства с много деца, каза още икономистът.