Военните министри на НАТО ще обсъдят разполагането на техника в Източна Европа

Свят

18-06-2015, 17:56

Снимка:

112.ua

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Складове за оръжия трябва да се появят в Полша, балтийските страни, България, Румъния, а вероятно и в Унгария

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят следващата седмица в Брюксел разполагането на военна техника в Източна Европа. Това разкри генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, съобщават руски медии, цитирани от news= bg.

Той говори на съвместна пресконференция във Варшава с полския военен министър Томаш Шемоняк, след като двамата посетиха натовското учение "Noble Jump" на територията на Полша.

"Военната техника трябва да бъде разположена на подходящи пунктове. Ще обсъдим това другата седмица. Надявам се да бъдат приети решения къде в Източна Европа ще бъдат разположени тези сили", коментира Столтенберг.

Шемоняк добави, че става дума за дислокация на военно оборудване и техника за една бригада в пет страни от НАТО.
"Ние сме готови от логистична военна точка и чакаме решенията на Вашингтон. Очакваме те да бъдат приети през близките седмици и се надяваме да бъдат положителни", отбеляза Шемоняк.

Миналата седмица в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Пентагонът разглежда въпроса за разполагане в Източна Европа на тежки оръжия, в това число танкове и БТР-и, с които в случай на необходимост на бъдат снабдени 3-5 хиляди войници. Складове за такива оръжия трябва да се появят в Полша, балтийските страни, България, Румъния, а вероятно и в Унгария.

На днешната пресконференция Шемоняк посочи и възможни места в Полша за разполагане на такива складове. Според него Полша разчита на "ротационно присъствие" на американски военни в страната, което с течение на времето да стане постоянно.

"Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър ме увери, че американските войници ще останат в Полша най-малко до 2016 г. Но всички добре знаят, че те ще останат тук толкова дълго, колкото е необходимо. А щом е така, то изграждането на складове за оръжието е резултат от прагматичен анализ. Много по-удобно и евтино е да имаш всичко на място, отколкото всеки път да прехвърляш тежко оборудване. За нас това е прекрасно решение", обясни полският военен министър.