Патриотите искат изборни промени, ГЕРБ – не

Симеонов и Каракачанов мълчат за това дали ще оттеглят подкрепата си от кабинета "Борисов 2"

Патриотите запазват мълчание за окончателното си решение дали оттеглят подкрепата си от кабинета "Борисов 2" до заветната дата 1 юли. Това стана ясно след срещата на РБ, ПФ и ГЕРБ, като преговарящите все пак застанаха пред медиите.

От ГЕРБ настояват изборите да се проведат по изборния кодекс на Мая Манолова. Патриотите обаче искат изборни промени.

„Обсъждахме в доброжелателно отношение един към друг въпросите, които сме поставили. Не мисля, че в тази работна фаза, в която се намират обсъжданията, би трябвало да коментираме. Ще помоля да изчакаме до 1 юли", лаконичен бе съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Все още се преговаряло по искането на патриотите за активната регистрация.

Цветан Цветанов е доволен от разговорите, отчете обаче, че коалиционните партньори трябвало по-често да си говорят. „Може би действително в началния етап, когато се формира парламентарното мнозинство, може би изпуснахме доста от времето да си говорим по-конструктивно и да правим подобни срещи по-редовно", каза той. Днес се говорело по същество по исканията на патриотите.

„Отнесли сме се изключително сериозно. Полагаме усилия да засилим комуникацията и с изпълнителната власт, и тук на парламентарно ниво. Убеден съм, че на 1 юли, когато ПФ ще има окончателно становище, ще е по-добре да дадем окончателното си мнение от преговорния процес", сподели Цветан Цветанов. Той обаче е обнадежден, защото се постигал консенсус по важните теми.

„Не искаме да променяме правилата, заложени от Мая Манолова. Искаме да видим какви ще бъдат обясненията на Мая Манолова след изборния резултат след местните избори", така той коментира евентуалната промяна на изборните правила в навечерието на местния вот.

Не смятам, че имаме големи притеснения относно стабилността на управляващото мнозинство, сподели и Найден Зеленогорски. И реформаторите не искат промени в Изборния кодекс, но са за активната регистрация. Въпрос на технология и възможности е тя да се осъществи, изтъкна депутатът от РБ.

Реформаторите се опасяват, че ако се отвори сега изборното законодателство, могат да се случат много притеснителни за обществото и партиите промени. РБ застъпват категорично и преференциалния вот.