Папата призова за милост към хората без дом и родина

В навечерието на Световния ден на бежанците той осъди институциите, затварящи вратите си за тях

Папа Франциск осъди институциите и хората, които затварят вратите си пред бежанците. На откритата си аудиенция на площад Свети Петър във Ватикана вчера Светият отец призова международната общност да действа обединено, за да премахне причините за принудителната миграция:

"Приканвам всички да се молят за опрощение от Бога за хората и институциите, които затварят вратата си пред търсещите семейство и подслон, търсещите убежище, призова папата само няколко дни преди Световния ден на бежанците, който се отбелязва на 20 юни."

"Моля се за всички братя и сестри, които търсят дом и искат да живеят без страх", допълни папа Франциск.

Италия заплаши с протести, ако останалите страни от ЕС отказват да поемат своя дял от бежанския товар, но при все това министрите на 28-те не приеха предложението на Европейската комисия за квотно преразпределяне на около 40 хиляди имигранти.

В същото време Унгария обяви, че затваря границата си със Сърбия и ще започне изграждането на 4-метрова стена, за да спре наплива на нелегални имигранти в страната. Това съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Франс прес. А сръбският премиер Вучич днес изрази недоумение от подобно решение.

Имиграцията е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен днес Европейският съюз, заяви Сиярто на пресконференция. Страните от ЕС търсят решение, но Унгария не може да си позволи да чака дълго.

Франция съобщи, че ще осигури 10 500 нови места за настаняване на кандидати за убежище в рамките на план за отговор на мигрантската криза. С проектозакон властите се опитват да скъсят и срока за получаване на статут от две години на девет месеца. За последните седем години броят на имигрантите, търсещи убежище във Франция, се е удвоил и надхвърля 66 хиляди души.