Григор Димитров: Рано започнаха да ме сравняват с Федерер

Трудно е за млад тенисист да понася подобно бреме

Григор Димитров даде дълго интервю пред Скай Спортс. В него той говори по различни теми, включително и накратко за връзката си с Мария Шарапова. Българинът излиза малко по-късно през деня срещу Жил Мюлер в мач от втория кръг на турнира в Куинс.

"Мисля, че започнаха да ме сравняват с Роджър Федерер твърде рано. Това ме нарани по някакъв начин и ви уверявам, че наистина е трудно за млад тенисист да понася подобно бреме", започна Григор.

"Исках да докажа, че съм самостоятелна личност и играч. Сега вече мога да поглеждам с усмивка на тези времена и да се развивам. Нямам идоли, а само модели за подражание. Например, с баща ми винаги гледахме по телевизията мачовете на Агаси и Сампрас. После дойде Федерер и всичко се промени. Виждам се в него до известна степен заради бекхенда с една ръка", добави хасковлията.

Димитров отдели специално внимание и на любимия му Уимбълдън: "Атмосферата на този турнир е абсолютно неповторима. Пристигаш няколко дни преди турнира и всичко е адски спокойно, само че когато излезеш на корта усещаш напрежението и очакванията на публиката за шоу. Тук феновете оценяват качествения тенис и подкрепят този, който се представя по-силно, а това наистина има значение в двубоите. Мисля, че победата над Мъри през миналия сезон беше най-важната в кариерата ми, защото я постигнах на турнир, който обожавам.

Все пак триумфирах тук като юноша, а и Мъри беше действащ шампион. Най-невероятното беше колко освободен се чувствах преди самия мач. Знаех, че няма какво да губя. Не си спомням много от битката ми срещу Джокович в Мадрид през 2013-а. Бях толкова млад... Просто започнах да импровизирам на корта. Никога не бях печелил толкова важен мач преди и се доверих на усещанията си, въпреки че играех срещу световния №1. Начинът, по който взех третия сет, беше специален и този двубой ще си остане сред най-красивите ми победи."

Като най-доброто си оръжие Димитров посочи сервиса. "Но и бекхендът ми никак не е за пренебрегване - напомни Григор. - Никога не се предавам и се боря до последната точка, което е най-важното. В спорта кондиционната подготовка е изключително важна и трябва да си готов за изтощителни мачове. Отборът около теб също играе важна роля. Ако имаш правилните отношение и подход, можеш да се развиеш не само като тенисист, но и като човек.

Талантът съвсем не гарантира успех, направил съм много жертви, за да стигна до мястото, където съм сега. Тренирам дълги часове, за да мога да издържа в четиричасови мачове. Случвало ми се е и да повръщам на корта от изтощение, но това е част от спорта, която всички трябва да приемем без да се фокусираме прекалено върху нея."

Григор сподели и няколко думи за връзката си с Мария Шарапова: "Да си с човек, който също е вътре в тениса, може да е предимство. Познаваш проблемите, които могат да измъчват любимата ти и двамата да имате общи цели. По този начин е доста по-лесно да виждате нещата по сходен начин."