Българска фирма експлоатира работници в Норвегия

Строители на болница в Берген се оплакаха, че са излъгани с парите

Строители на болница в норвежкия град Берген се оплакват, че са измамени със заплатите от българския си работодател.

Най-модерната болница за лечение на деца и младежи в Норвегия се строи от българска фирма. Тя спечелила държавната поръчка в град Берген с направо дъмпингова оферта, съобщава норвежкият канал ТВ 2, цитиран от bTV.

Предложила да изпълни проекта за 34 милиона норвежки крони - с 18 милиона по-евтино от втората по цена оферта. Местните власти веднага се съгласили. Ниската цена обаче се оказала за сметка на онова, което местните наричат социален дъмпинг.

„Изграждаме всичко - цялостно електронно и електрическо оборудване. Сградата е страхотна и модерна, но начинът, по-който се работи, изобщо не е модерен”, разказа български електроинженер, който работи по изграждането на детската болница в Берген.

Обещани са му 51 хиляди норвежки крони на месец, или 11 хиляди лева. След удръжките обаче той взимал близо 4 пъти по-малко - около 2500 лева, което била смешна сума за най-скъпата държава в Европа. Уловката обаче е записана в договорите на работниците.

„Това е сериозна експлоатация на работниците. Ситуацията се утежнява и от факта, че става дума за проект, финансиран от държавата”, заяви Атле Расмусен, секретар на профсъюза на електро- и ИТ инженерите.

Местната трудова инспекция е сезирана за случая и ще започне разследване.