Дерматолог: Млади родители, пазете децата от слънцето!

Общество

18-06-2015, 12:54

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Прекомерното ползване на солариум увеличава риска от кожни тумори до 75%

 

С началото на лятото задължително трябва да се използват фотозащитни кремове, посъветва дерматологът доц. д-р Жана Казанджиева в сутрешния блок на радио Фокус.

По нейни думи младите хора под 35 години, които прекаляват със излагане на преки слънчеви лъчи и солариум, увеличават риска от кожни тумори до 75%.

Тя посочи, че кремовете задължително трябва да имат UVA защита и UVB защита между 30 и 50 фактор.

"Фотозащитата е много различна. Има специална фотозащита за деца, за хора с акне, за хора с по-светъл тип кожа и разбира се, най-високата е предназначена за пациенти, които страдат от рак на кожата и които вече са имали някакъв инцидент през живота си и трябва задължително да се предпазват. Ако искам да предупредя някого, това са младите родители, които забравят да слагат фотозащитен крем на децата си.

Искам да им напомня, че според всички научни доказателства броят на изгарянията в ранна детска възраст е правопропорционален на риска в по-късна възраст да се развие меланом, а това е един от най-опасните кожни тумори", каза д-р Казанджиева.

Тя коментира и използването на солариуми. По думите й те са категоризирани като рискови, защото отделят ултравиолетови лъчи и водят до повишен риск от поява на кожни тумори.