Красен Кралев: Ролята на феновете става все по-значима

Участват активно при подпомагане на любимите си футболни клубове

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обсъди на кръгла маса с футболни привърженици в Интер Експо Център промените, които ще бъдат инициирани в новия закон за физическото възпитание и спорта.

 
Кръглата маса е продължение на семинара „Привържениците в управлението и собствеността на футболните клубове”, организиран по-рано днес от Тръст „Синя България”.

 
На дискусията присъстваха членове на Тръст „Синя България” и НКП „Левски”, изпълнителният директор на ПФК „Левски” Константин Баждеков, заместник-председателят на Парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта Иван Чолаков и неговият колега Джейхан Ибрямов, чуждестранните гости от Спортърс Директ-Европа Лукас Анастасиадис и Стюърт Дайкс, както и Димитър Христов  - координатор за връзка с привържениците към Българския футболен съюз.

 
„В ситуацията, в която се намира българският футбол, ролята на феновете става все по-значима. Сами виждате, че те вече участват активно при подпомагане дейността на любимите им футболни клубове чрез реализиране на отделни кампании и дарителски акции. Такава е ситуацията и в „Левски”, и в ЦСКА, и в „Ботев” (Пд), и в „Локомотив” (Пд). Тежката икономическа обстановка, в която се намира страната, доведе до огромни финансови проблеми за водещите ни клубове и техните собственици. Това активизира привържениците, които са най-заинтересовани, любимите им отбори да се изправят на крака и да са финансово и организационно стабилни, каза министър Кралев по време на срещата с феновете. - Опитът от последните години със създадените граждански структури около грандовете у нас показва, че хората са узрели за идеята, че привържениците са не просто запалянковци, а и акционери по презумция. В новия Закон за спорта ние искаме да регламентираме тези взаимоотношения. И за това за нас е изключително важно и мнението на привържениците.”

 
На дискусията се обсъди статутът на привържениците, техните права и начините за участието им в управлението на футболните клубове.  

 
„Аз искам да ви благодаря, че бях поканен на тази дискусия. Очаквам вашите предложения, за да може да бъдат разгледани и отразени в проектозакона. За мен имаше доста интересни идеи, единствено съжалявам, че не бяха представени повече клубове. Нашата задача е да изслушаме всички страни, всички участници в спорта, това са не само спортистите, мениджърите, треньорите, но и феновете. Ние трябва да направим един работещ закон, който да бъде прозрачен и с ясни правила, да отговаря на новите потребности и да удовлетворява претенциите и желанията на всички участници. Знаете, че спортът без феновете не може, така че трябва да се вслушаме категорично в техния глас”, заяви Красен Кралев.