БСП ще сезира КС за 16-милиардния дълг

Левицата е събрала нужните депутатски подписи

Левицата е събрала нужните депутатски подписи за сезиране на Конституционния съд за дълга от 16 милиарда лева. Това стана ясно от кулоарното изказване на социалиста Янаки Стоилов. Налице са вече подписите на 1/5 от народните представители, което е нужният брой за запитване до КС. По думите на Стоилов предложението на БСП е било подкрепено от 8 депутати на АБВ и от един независим - Велизар Енчев.

Припомняме, че от формацията на Георги Първанов бяха изразили готовност да се включат в подписката на левицата, но дълго време това така и не се случи. Сега обаче подписите са налични и вероятно следващата седмица депутатите ще сезират КС за дълга.

Решението на конституционните магистрати няма да действа със задна дата - тоест, ако се произнесе срещу дълга, част от сумата, която още не е изтеглена, няма да бъде емитирана.

Запитан дали двете леви формации АБВ и БСП ще работят заедно на местните избори, Стоилов изтъкна, че по-нататък ще има разговори в тази насока. За нас водещо при местните избори е това, което ще предложат общинските организации за издигането и подкрепа на кандидати, увери червеният депутат.