България загуби от Германия с 0:3 в Баку

Затрудниха ни с добър сервис, заяви Николай Желязков

Българският национален отбор по волейбол загуби от Германия с 0:3 (20:25, 18:25, 22:25) в третия си мач от Група В на Европейските игри в Баку. Двубоят се игра рано тази сутрин в Кристалната зала на азербайджанската столица и продължи 83 минути. След лоши първи два гейма, „лъвовете“ подобриха представянето си в третата част и имаха аванс от една точка при 21:20. Немците на свой ред организираха добра атака, а на сервис застана разпределителят Лукаш Кампа, който реализира два поредни аса и даде решително предимство на своя отбор. До края състезателите на Витал Хайнен не допуснаха изненада и затвориха срещата след 25:22.

Капитанът Тодор Алексиев реализира 11 точки (67% позитивно, 52% отлично посрещане, 43% в атака), а Валентин Братоев добави 8 точки (68% позитивно, 47% отлично посрещане, 80% в атака). Диагоналът Жани Желязков пък завърши със 7 точки (35% в атака).


„Германия игра много добре днес. Началният им удар бе на много високо ниво. Затрудниха ни с добър сервис, а също така играха много силно в защита и на блокада. В допълнение на това ние направихме повече грешки от обикновено. Не знам, може би това се дължи на ранния час на двубоя. Условията са еднакви за всички, но Германия игра много добър волейбол. Сега трябва да продължим да работим и да гледаме напред към следващите мачове. Животът продължава. Във волейбола понякога печелиш, понякога губиш“, заяви минути след края старши-треньорът на националния ни отбор Николай Желязков.

„Големи комплименти за моя отбор, защото определено не е лесно да играеш срещу България в 09:00 часа сутринта. Трябваше да играем добре на всички елементи и точно това направихме. Щастлив съм от победата, а сега трябва да запазим това ниво на представяне и в следващите ни мачове“, коментира пък неговият колега начело на Германия Витал Хайнен.



Поражението е първо за представителния ни тим на Игрите. Избраниците на старши-треньора Николай Желязков продължават да са с актив от 5 точки и отстъпиха с една позиция. „Трикольорите“ са трети на точка зад втория Германия и лидера Русия, който по-късно днес играе срещу Словакия. В последния сблъсък от програмата в нашата група пък Италия ще премери сили с Белгия.

В следващия си двубой България ще играе срещу Русия. Двубоят е в събота от 14:20 ч.б.в. и ще бъде предаван на живо по БНТ HD.