Няма официално запитване към България за разполагане на американска военна техника

Предстои среща на НАТО и там сигурно ще се дискутира тази тема, поясни военният министър

Към България не е изпращано официално запитване за разполагане на американска военна техника. Ако получим такова запитване, ще анализираме много внимателно това искане. Предстои среща на НАТО и там сигурно ще се дискутира тази тема. Това каза в сутрешния блок на БНТ военният министър Николай Ненчев.

България трябва защити своята национална сигурност. НАТО е организация от свободни държави. Изказването на Владимир Путин, че ще увеличи ядрените ракети на Русия, е обезпокояващо. Към този момент няма пряка опасност за България, но армията трябва да е готова за отговор при евентуално нарушаване на въздушното или териториалното пространство. Българската армия трябва да се модернизира. Трябва да има пари за това. Не веднъж съм казвал, че който не храни своята армия, ще храни чужда, поясни Ненчев. Нямам никаква информация, че в България се е изпитвало оръжие за сирийската опозиция. Разпоредих служба Военна информация да извърши проверка. От там категорично заявиха, че няма никакви данни за притеснения, каза Ненчев.

Министерството на отбраната не се занимава с търговия и продажба на оръжие, коментира инцидента в Анево министърът.

Той отново подкрепи генерал Шивиков. Това е един доблестен български генерал. Трябват промени в закона. Ако аз го отстраня от длъжност, после не мога да го възстановя. Всичко това заради един анонимен сигнал. Това е недопустимо. Твърдо стоя зад генерал Шивиков и ще разговарям с различните парламентарни групи, за да инициирам законови промени, категоричен беше Ненчев.