Въвеждат дуалното обучение

Промените ще бъдат въведени чрез Закона за насърчаване на заетостта

С промени в Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) правителството предлага въвеждане на дуално обучение и мерки за разширяване на обхвата и ефективността на активната политика на пазара на труда. Това гласи едно от решенията на днешното заседание на Министерски съвет.

Предвижда се за въвеждане на дуалното обучение за безработни лица без квалификация да се предоставят суми на работодатели за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа.

Предлага се възможност лицата, които предоставят посреднически услуги по заетост, да могат да кандидатстват за предоставяне на суми за устройване на работа на безработни хора с увреждания или от други групи в неравностойно положение за срок не по-малък от 12 месеца. Субсидираната заетост за младежи се увеличава от 12 на 18 месеца.

Предвиждат се средства за работодателите от селското стопанство за наемане на безработни лица на субсидирани работни места. Разширява се обхватът на посредническите услуги по заетостта чрез включване на дейности за мотивиране за активно поведение на пазара на труда.

Правителство реши да отпадне месечното изплащане на суми на лица, започнали работа без посредничеството на Агенцията по заетостта, които са били регистрирани като безработни и са получавали месечни социални помощи. Няма да се субсидират и работодателите, наели безработни лица за обучение и работа на работното място за времето, през което заетото лице е на обучение.

Очаква се предложените промени да създадат условия за подобряване достъпа до пазара на труда, особено за най-уязвимите групи, чрез адаптиране на услугите към техните потребности. Предвижда се повишаване на ефикасността и качеството на услугите на Агенцията по заетостта и взаимодействието й с частните трудови посредници, както и инвестиции в качеството на работната сила.

Финансирането на предложените дейности и мерки ще се осъществява в рамките на предвидените за Министерство на труда и социалната политика средства за активна политика на пазара на труда.