Екоминистърът се бори за по-чист въздух в градовете

Санкции до 5000 лв. грозят кметовете при неизпълнение на програмите

Правителството ще предложи на Народното събрание поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С част от текстовете се транспонират изискванията на новото европейско законодателство, а с друга се въвеждат промени, свързани с общинските програми за намаляване нивата на замърсителите в районите с нарушено качество на въздуха, съобщиха от министерски съвет.

Със законопроекта се създава правна възможност за прилагане на допълнителни мерки от страна на местните власти за намаляване на замърсяването на въздуха. Въвеждат се също санкции за кметове и длъжностни лица при неизпълнение на задълженията по разработване и изпълнение на общинските програми за качество на въздуха. Определят се също редът и лицата, на които се налагат санкциите. Санкцията за кмет на община, който не разработи общинска програма в определения срок е до 5000 лв. На кмет на община или длъжностно лице, което не изпълни указанията на министъра на околната среда и водите при разработване на програмите ще бъде налагана глоба до 4000 лв., а при неизпълнение на задълженията по организиране изпълнението на мерките в общинските програми или оперативните планове – до 5000 лв.

Със законопроекта се транспонират част от изискванията на европейската директива за съдържанието на сяра в корабните горива. Осигурява се също прилагането на изискванията на европейския регламент за флуорсъдържащите парникови газове.

Актуализират се и се прецизират терминологията и разпоредбите по отношение на емисиите от неподвижни източници и се отменят неактуални разпоредби.

Законопроектът цели изпълнение на мерки от Плана за действие за намаляване с 20 на сто на административната тежест от законодателство за периода 2012-2014 г.

На заседание на Министерски съвет беше прието предложението ни за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Заложили сме конкретни мерки свързани с осигуряването на възможността за общините да прилагат по-строги действия в случай на установяване на нивата на фините прахови частици. Те трябва да разработят общински планове.

Голяма част от причините за превишаването на нормите са свързани с използването на гориво за отопление на жилищата”, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от „Фокус“.

Тя посочи, че приоритетна ос е замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици. „Това е отговорност на общините от гледна точка да бъдат разработвани общински програми. Съответно реализирани мерки за тези програми. Целта на тази ос, която е на стойност 120 млн. лева е да подпомогне общините при техните анализи и реализирането на проектите им”, каза тя.