Предотваряват наводненията и свлачищата със 160 млн. лева

С новата ОП „Околна среда“ строим инфраструктура, която ще бъде използвана до 2050 година, увери екоминистърът

Към новата ОП „Околна среда” има приоритетни оси свързани с превенция за възникване на наводнения и свлачища. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от Агенция "Фокус".

„Две нови приоритетни оси свързани с осигуряване на превенция за възникването на наводнения и свлачища. Общият ресурс е близо 160 млн. лева, 120 млн. са за риска от наводнения. 19 млн. евро са за справяне със свлачищата. Ще започнем с реализирането на проекти за управление на водите. Ще бъдат предоставени средства на „Пожарна безопасност и защита на населението” за изграждането на регионални центрове за справяне с кризи и бедствия. Там ще могат да бъдат осигурявани координационни действия, обучения на формирования. Ще осигурим и средства за мерки със защитена от наводнения и ще акцентираме върху екосистемния подход”, обясни тя. 

Министър Василева посочи, че приоритетна ос е замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици. „Това е отговорност на общините от гледна точка да бъдат разработвани общински програми. Съответно реализирани мерки за тези програми. Целта на тази ос, която е на стойност 120 млн. лева е да подпомогне общините при техните анализи и реализирането на проектите им”, каза тя.

Министър Василева допълни, че се изграждат и центрове за събиране на отпадъци, въвеждане на модеми за подобряване на системите за управление на отпадъците на общинско ниво. „Продължаваме и действията свързани с управлението и опазването на защитените зони от Натура 2000. Мерките ще бъдат съобразени с заложените в националната приоритетна рамка за действие”, каза тя.

„Чрез реализирането на проектите по новата ОП "Околна среда" подсигуряваме инфраструктура, която ще бъде използвана до 2050 година. Бюджетът на новата оперативна програма "Околна среда 2014-2020" е съразмерен с този, който беше заделен за Оперативната програма в периода 2007-2013 - 3 млрд. и половина лева. За двата периода България разполага със 7 милиарда за инвестиции. Те са съществени, тъй като са свързани с изпълнение на законодателни елементи и важна инфраструктури, която води до подобряване на живота на гражданите на България. Чрез реализирането на тези проекти подсигуряваме инфраструктура, която ще бъде използвана до 2050 и след това. Чрез тях гражданите получават качествени услуги. Получаваме възможността да опазваме природните си дадености и да подпомагаме българския бизнес, който е ангажиран с изпълнението на проектите и бизнеса, който може да реализира инвестиции на местно ниво“, каза министър Ивелина Василева.

„Параметрите на новата ОП във финансово изражение са 70 процента от ресурса е наличен за инвестиции във ВИК сектора. 2 милиарда лева са налични за България, за да се подпомогне ВИК реформата в това число пречиствателни станции, модернизация на водоснабдителната мрежа, цялостното обновяване на мрежата в регионите. Ще бъдат следвани принципите на стратегия за развитие на ВИК сектора. големият напредък, който постигнахме в преговорите с ЕК беше договореността да започнем с реализацията на ранните проекти. Общият им бюджет е 508 млн. лева. Този ресурс ще бъде осигурен за изпълнението на четирите големи проекта в Пловдив, Добрич, Асеновград и Плевен и още пет проекта насочени към изграждане на пречиствателни съоръжения в големи населени места, където са налице принципите за регионализацията на сектора и консолидацията. Проекти, които са подготвени през стария период ще могат да изпълняват и през новия. От една страна ще започнем бързо инвестициите и от друга плавен преход от единия към другия период. Общините ще реализират инвестициите като бенефициенти", каза министър Василева и добави, че от МОСВ ще подпомогнат Столична община. "В столицата има действащ концесионен договор. Общината ще бъде бенефициент на регионално проучване, на базата на което да се реализира проекта", посочи тя.