При избори днес - за ГЕРБ ще гласуват 23.3%, а за БСП - 18.7%

Една четвърт от избирателите дори не са чували за референдум, а 57% не знаят за какво ще бъде той

23.3% от гласоподавателите биха избрали ГЕРБ, а 18.7% - „БСП – Лява България”, ако парламентарният вот беше днес. Това сочи проучване на обществените и политически нагласи на агенция „Медиана”, проведено е с 1004 пълнолетни граждани в периода 12 – 15 юни 2015 г.

ГЕРБ и БСП не бележат значим ръст или срив на потенциални избиратели. Двете партии се намират на приблизителна дистанция от 5%, като в последното тримесечие и двете леко са увеличили избирателите си, отбелязват социолозите.

За ДПС биха гласували 8.9 на сто от анкетираните, за Патриотичния фронт – 5%, за „Атака” – 4.3 на сто, за Реформаторския блок – 4 на сто. 

Отношението към настоящето правителство продължава да е силно скептично. Половината от избирателите са по-скоро разочаровани от него срещу 25 %, които смятат, че то вдъхва доверие. В основата на този скептицизъм е усещането, че нищо няма да се промени към по-добро, а е възможно и влошаване, сочи проучването.

Средната оценка (по шестобалната система) на управлението досега леко се покачва до „Среден“ 3.42, но продължава да бъде ниска ( 3.32 през март).

Едва 22% от хората смятат, че възможните реформи (в правосъдието, пенсионна, здравна, в енергетиката) ще доведат до позитивни промени за хората. Близо 60 % са на мнение, че реформите ще бъдат или във вреда на хората, или просто нищо няма да променят, отбелязват от „Медиана”, цитирани от Нова телевизия. 

Очакванията, че възможен референдум (заедно с местните избори) ще повиши чувствително изборната активност, не намират потвърждение, сочи проучването. Една четвърт (24%) дори не са чували за референдум, а 57% не знаят за какво ще бъде той. 

Ако подобен референдум се проведе, според анализа резултатите от него вероятно ще са твърде противоречиви. Засега, най вероятният резултат ще е: „За“ част от депутатите да се избират мажоритарно; „Против“ задължителното гласуване“; Липса на категоричност по въпроса за електронното дистанционно гласуване.