Лидери на НАТО винят Русия, че руши световния порядък

Ученията "Съюзнически щит" демонстрирали пъргавината на алианса при евентуална кризисна ситуация

Политиката на Русия е предизвикателство спрямо Северноатлантическия алианс и установения след Студената война световен порядък, заявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и главнокомандващият Обединенвите въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Филип Брийдлав в обща статия, публикувана вчера в електронната версия на в. "Уолстрийт джърнъл".

Според авторите започналите учения на блока "Съюзнически щит" ще покажат, че НАТО може да разгърне свои сили където пожелае на територията на страните членки само за няколко дни в случай, че възникне кризисна ситуация или заплаха за съюзниците. "Те ще покажат на света, че алиансът е готов и способен да се справи с всякакви възникнали предизвикателства", посочват лидерите на НАТО.

"Тези учения са необходими, защото светът се променя. След Студената война за нас започна нова епоха на свобода и демокрация, основани на международно признати норми. През тази епоха международното сътрудничество доби безпрецедентни размери, тя донесе процъфтяване за милиарди хора по целия свят. Този порядък обаче е подложен на предизвикателства", подчертават Столтенберг и Брийдлав.